Ommer sproake voertaal op vergadering Gemienschop van Oll Ommer

OMMEN – Op de ledenvergadering van de Gemienschop van Oll Ommer is Johan Dankelman gekozen tot nieuwe voorzitter.

Johan Dankelman spreekt als nieuw gekozen voorzitter de vergadering toe.

Johan Dankelman (63) uit Witharen volgt Gerrit Steen op, na tien jaar voorzitterschap van de Gemienschop die zich met tradities en oude gebruiken bezig houdt.

De jaarvergadering vrijdagavond 3 februari 2023 was goed voor een volle zaal van het Hervormd Centrum, waar niet alleen werd vergaderd maar ook een komisch toneelstuk in het dialect “Amore richt zijn pijlen zelf” opgevoerd werd door toneelgroep uit Sibculo “Altied wille” wat staat voor “Altijd plezier”.

Plat

Zowel formeel als informeel praten Oll Ommer plat met elkaar. De Ommer sproake is de voertaal tijdens vergaderingen en in het jaarverslag.

Wi’j zol’n dit verhaal noew eigenlijk verdan mut’n goan in de Ommer sproake, schrief’m in ‘t dialect dus, zoas ze ok op de vergadering van Oll Ommer proat. Maar dat doe wi’j maar niet want dan binne wi’j bange dat meest’n van de lezers, ’t allemoale niet met kri’jgt, of begriept, vandoar da’w maar weer overgoat in ’t ABN.

Jaarverslag

Uit het jaarverslag van de ‘schriefster’ bleek dat er weer een druk maar bovenal succesvol jaar is geweest Oll Ommer. Ook de penningmeester meldde dat de financiën van de vereniging prima op orde zijn. Naar totaal 335 adressen ging een uitnodiging van personen die als lid van Oll Ommer kunnen worden aangemerkt.

De Gemienschop van Oll Ommer zet zich specifiek in voor behoud van het paasvuur en de palmpasenoptocht, staat garant voor het eiertikken en houdt zoveel mogelijk het Ommer dialect levend. Volgens de statuten van Oll Ommer moet men in Ommen geboren zijn en moet de eigen familie vijftig jaar in Ommen gevestigd zijn geweest om lid te kunnen worden. Een uitzondering wordt gemaakt voor wie ouder is dan 35 jaar en minsten tien jaar in Ommen woont. Voorwaarde is dan nog wel dat men zich voor de Ommer gemeenschap verdienstelijk (heeft) (ge)maakt.

Generatieslang

Oll Ommers zijn al generatieslang geworteld in Ommen en maken zich sterk voor het behoud van de Ommer cultuur, taal, gewoonten, gebruiken en tradities. Aanleiding van de oprichting van de Gemienschop van Oll Ommer op 11 april 1951 was de grote bemoeizucht van buitenstaanders waardoor de eigen Ommer cultuur, gewoonten, gebruiken en tradities van Ommen verloren dreigden gaan.

Voorzitters

Het illuster gezelschap van gewezen voorzitters van de Gemienschop van Oll Ommer (Gemeenschap van huis uit oud Ommer) bestaat achtereenvolgens uit: van 1951 tot 1960 Johannes Hurink; van 1960 tot 1985 Martend Makkinga; van 1985 tot 1996 Albertus Makkinga (de bakker); van 1996 tot 2006 Harry Woertink; van 2006 tot 2012 Evert Makkinga; van 2012 tot 2022 Gerrit Steen en vanaf nu dus Johan Dankelman.

Mooie woorden voor de afscheidnemende voorzitter Gerrit Steen, hier samen met Betty Steen

Tekst en foto’s: Harry Woertink

Klik op deze link voor meer info over de Gemienschop van Oll Ommer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s