Ommen historisch belicht (7) 1908-2023 Crescendo 115 jaar

1908-2023 Crescendo 115 jaar: Crescendo uit Ommen maakt honderd vijftien jaar muziek. Op 1 februari 1908 werd de muziekvereniging Crescendo opgericht en is de oudste muziekvereniging in Ommen.

crescendo5.jpg
Begin jaren van de drumband met majorettes in 1967

Het is winter 1907. De heren van de VVV bespreken hoe ze het nieuwe jaar weer toeristen naar Ommen moeten lokken. Ze vinden dat Ommen toe is aan meer vertier. Een van de heren J. Lokin, is een groot muziekliefhebber en heeft zelf een muziekinstrument. ‘Het wordt tijd dat er Ommen een muziekkorps komt’ is zijn gedachte, want de muziek is niet alleen goed voor toeristen maar kan ook optochten muzikaal begeleiden. Hij had dat al eens gezien in Deventer. Lokin’s voorstel krijgt steun en na voorbereidend werk door de VVV is het op 1 februari 1908 zover dat het tot oprichting van muziekvereniging Crescendo komt. De naam Crescendo betekent in de muziek zoveel als goed.

Eerste instrumenten

Ook een aantal Ommenaren steunt het initiatief van harte en verstrekt renteloze leningen zodat de eerste muziek instrumenten aangeschaft kunnen worden. De gemeente komt over de brug met een starsubsidie van 25 gulden.
Dat alles zorgde er voor dat de muziekrepetities in de openbare school konden plaatsvinden onder leiding van S.Verlare. De eerste jaren werden concerten gehouden gevolgd met een toneelopvoering.

Op de fiets

Voordat het orkest in 1919 werd omgezet van fanfare naar harmonie kwam in 1917 de muzikale leiding in handen van B.Fabrie. In Apeldoorn werd een concours bezocht, maar omdat er geen geld was ging de helft van het orkest op fiets en de andere helft met de trein. De leden die ’s morgens om vijf uur met de fiets vertrokken waren en de afstand hadden overbrugd mochten dan ’s avonds weer terug met de trein. De anderen gingen fietsend naar Ommen terug.

Philip Dirk Baron van Pallandt van Eerde werd in 1921 beschermheer van de vereniging en schonk het eerste vaandel. In de twintig- en dertigerjaren oogstte Crescendo veel succes op concoursen en kreeg zelfs landelijke bekendheid. Het vijftien- en twintigjarig jubileum werd groots gevierd voor die tijd.

50 jaar

In 1932 groeide de animo voor klarinetten en fluiten, zodat het orkest voor de tweede keer werd omgezet in harmonie en met succes want de tot op heden is deze samenstelling niet meer gewijzigd.
De vereniging werd door de bevolking op handen gedragen. Op de viering van het 50-jarig bestaan kon voorzitter Van Kesteren trots een bedrag van 2270 gulden in ontvangst nemen van de burgerijcommissie voor nieuw instrumentarium.

In 1961 werd J.W.Heijink dirigent en introduceerde een jeugdorkest als nieuw fenomeen binnen de vereniging. Bovendien werd dochter Mieke veertig jaar geleden het eerste vrouwelijke lid van Crescendo.
Van 1948 tot 1996 was er binnen Crescendo ook een boerenkapel ‘De Knollentrekkers’ actief. De drumband maakte plaats voor het huidige lyrakorps. In 1996 werd het kampioenschap behaald op het KNF topconcours in Barneveld.

Crescendo maakte in de loop der jaren gebruik van verschillende oefenruimtes waar onder de muziekkoepel op de Markt die in die tijd dicht was. Het toenmalige bestuur van Crescendo bestaande uit Wilhelmus Gerardus van Kesteren, Jan van der Vegte, Frans Heinrich van Elburg, Johannes van Rijssen, Johannes Stegeman, Hendrikus Horstink en Johannes Steen legde in 1971 de basis voor de toekomst van de vereniging. Voor 25.000 gulden werd toen van Baron van Pallandt van Eerde het verenigingsgebouw gekocht aan de Koesteeg.

Eigen repetitieruimte

In 1931 had de baron dit gebouw geschonken aan de Edith Stichting maar kreeg later dit weer in handen. De ondergrond daar kreeg drie jaar terug een nieuwe bestemming. Door een deal met een projectontwikkelaar kon Crescendo verhuizen naar een nieuw verenigingsgebouw aan de Van Reeuwijkstraat. Charles André de la Porte, de schoonzoon van de bij de oprichting betrokken Philip Dirk Baron van Pallandt van Eerde was het die op 5 juli 2003 de officiële opening van de nieuwe repetitieruimte mocht verrichten waardoor de muzikanten van Crescendo tot in lengte van jaren hun hobby kunnen uitoefenen.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

Klik hier voor nog meer foto’s van Crescendo

Crescendo 1938
Crescendo 1938

Crescendo 1948
Crescendo 1948

Begin jaren van de drumband met majorettes in 1967
Begin jaren van de drumband met majorettes in 1967

Verenigingsgebouw Koesteeg
Verenigingsgebouw Koesteeg

Nieuwe repetitieruimte Van Reeuwijkstraat
Nieuwe repetitieruimte Van Reeuwijkstraat

Mieke Veurink-Heijink en Marieke van Elburg van de jubileumcommissie 2008
Mieke Veurink-Heijink en Marieke van Elburg van de jubileumcommissie 2008

Op de plaats…rust
Op de plaats...rust


Andere afleveringen uit de reeks “Ommen historisch belicht”:

  • 1 –

Algemene begraafplaats aan de Dr.A.C.van Raaltestraat

  • 2 –

Burgemeesters van Ommen vanaf 1811

  • 3 –

‘Olde Vechte’, ‘Mulertsdiekie’ en ‘Makkinga’s mölle’

  • 4 –

Tot 1975 had Ommen nog een touwslagerij

  • 5 –

Ommer zuute plassies, zoete broodjes uit Ommen

  • 6 –

Wat heeft Ommen met de wolf

Een gedachte over “Ommen historisch belicht (7) 1908-2023 Crescendo 115 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s