Hoe lang zijn er nog hertjes in hertenkamp Ommen?

Hoe lang nog kunnen de hertjes in het hertenkamp van het Laarbos gevoerd worden?

1964. Hertjes kijken en voeren op het hertenkamp in het Laarbos, een geliefd uitstapje voor het hele gezin.

Met open hand hertjes voeren is een jeugdervaring voor velen, maar mogelijk in de toekomst niet meer voor kinderen. Als het aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ligt, wordt het houden van deze dieren verboden. Dit vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Groot gemis

Het zal straks een groot gemis zijn voor de kinderen als er geen dam- en edelhertjes meer zijn, vooral ook omdat het hertenkamp een sociaal ontmoetingsplek is en een gratis uitje voor kinderen en hun (groot)ouders. Met de nieuwe regels mag de bestaande populatie worden behouden. Fokken of nieuwe dieren aanschaffen mag niet meer.

VVV

Sinds 1950 speelt het hertenkamp tegenover Huize Het Laar een sleutelrol op landgoed Het Laar. Een wandeling in het Laarbos kan mooi gecombineerd worden me een bezoek aan het hertenkamp. Het hertenkamp, toen nog gelegen achter het voetbalveld van OVC’21 was destijds een initiatief van de plaatselijke VVV, bedoeld om in het bosrijke gebied hertjes te kijken en te voeren. Niet alleen een plek voor de Ommenaren maar ook voor de toeristen. Het ging in eerste instantie om een klein aantal herten.

Gemeente

Waar de VVV echter geen rekening mee gehouden had was dat de herten ook bijgevoerd moeten worden en dat kost geld. De VVV-kas raakte leeg. Een financiële actie onder de burgerij leverde niet genoeg geld op. Aanleiding voor de gemeente Ommen om het hertenkamp in 1955 voor 250 gulden van de VVV over te nemen en de exploitatiekosten voor lief te nemen. De gemeente zag het nut van een hertenkamp in, ook al om de gemeenteraad telkens met vragen kwam in die richting.

De gemeente was al eigenaar van de grond en na de overname ook van de dieren. Op de ruime hertenweide kwam een houten schuurtje voor opslag van voer en waar de herten even kunnen schuilen. Toen OVC’21 in 1976 verkaste naar sportpark De Rotbrink kon de hertenweide aanzienlijk uitgebreid worden.

Beheerders

Oud agrariër Derk Veurink was lange tijd beheerder in dienst van de gemeente en na zijn pensioen nam Berend Boezelman het beheer van het gemeentelijk hertenkamp over. Na zijn overlijden werd zoon René Boezelman beheerder van het hertenkamp.

Van stadsboerderij naar kinderboerderij

In 2017 verhuisde de Stadsboerderij De Mars van de Van Reeuwijkstraat naar het hertenkamp in Het Laar. De hertenweide moest worden verkleind om zo ruimte te bieden voor een nieuwe kinderboerderij. Het hertenkamp werd onderdeel van de Kinderboerderij Ommen. Voor kinderen is hier veel te beleven. Er zijn altijd dieren die gemakkelijk aangeraakt kunnen worden en kinderen kunnen vaak helpen bij het verzorgen van de dieren.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

1971. Het voeren van de hertjes altijd een leuke bezigheid.

2019. Kinderboerderij Ommen. Pal naast de weide van de geiten ligt het hertenkamp.

Klik hier voor een uitgebreide foto collectie Hertenkamp Ommen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s