Ommen historisch belicht (1) Algemene begraafplaats

(Oud)Ommen historisch belicht. Dit keer de algemene begraafplaats aan de Dr.A.C.van Raaltestraat in Ommen.

aaa32.jpg
Baarhuisje op de begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat

Wie nu voetstappen zet op de oude algemene begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat in Ommen gaat bijna twee eeuwen terug in de tijd. Opvallend is de fraaie toegangspoort en het baarhuisje midden op het kerkhof.

1828

Dat oude begraafplaatsen ook cultuurhistorisch van belang zijn wordt wel eens vergeten. Maar bij uitstek zijn dat plaatsen waar – letterlijk en figuurlijk – een groot deel van het verleden van stad en dorp ligt. De oude algemene begraafplaats dateert uit 1828 en is ingericht voor 800 graven. In 1969 werd de begraafplaats gesloten verklaard omdat er even verderop aan de Hardenbergerweg (de Ommeresch) al een nieuwe begraafplaats in gebruik was genomen. Nu bevindt zich de algemene begraafplaats aan de Zwolseweg (Laarmanshoek).

Baron van Pallandt van Eerde

Bij Koninklijk Besluit van 18 mei 1825 was het niet langer mogelijk om binnen de bebouwde kom te begraven, dus ook niet meer in of om de kerk, zoals dat in Ommen gebeurde door de Hervormde kerk. Families van goede doen, die al graven besproken hadden in de kerk kregen bij de ingang van de nieuwe begraafplaats graven toegewezen. Zo kreeg Baron van Pallandt van Eerde bijvoorbeeld vergunning om een ijzeren hek om de graven te plaatsen.

Zoals gezegd lag de begraafplaats buiten de bebouwde kom van Ommen. Eigenlijk voorbij het ‘Bouweinde’ (einde van de bebouwde kom), die liep tot aan het kruispunt met de Hardenbergerweg. Dit gedeelte van de (oude) Hardenbergerweg werd later Dr. A.C. van Raaltestraat genoemd.

Muur

Rondom de begraafplaats stond eerder een hoge stenen muur. Na een uitbreiding van de begraafplaats omstreeks 1900 en de bouwvalligheid van de muur van het oude gedeelte werd de hele ruimte omzoomd met een beukenhaag. De haag is nog steeds in tact. Door het inkorten van de beukenhaag enkele jaren terug tot ongeveer een meter hoog, is er van buitenaf goed zicht op de begraafplaats. Sommige van de coniferen (blauwe cypressen) op de begraafplaats dateren volgens een gehouden inventarisatie door de Bomenstichting uit de jaren 1880-1890.

De fraaie toegangspoort
De fraaie toegangspoort

Deel van de begraafplaats
Deel van de begraafplaats

Wie al een graf besproken had in de kerk kreeg hier de eerste keus
Wie al een graf besproken had in de kerk kreeg hier de eerste keus

Grafkelder Baron van Pallandt
Grafkelder Baron van Pallandt

Baarhuisje voor de restauratie
Baarhuisje waard om te behouden

Deel van het baarhuisje voor de  restauratie
Roep om restauratie...

Tot ziens…
Tot ziens...

Tekst en foto’s: Harry Woertink

3 gedachten over “Ommen historisch belicht (1) Algemene begraafplaats

 1. hallo

  we zouden graag willen weten welke kramers erliggen begraven,rechts achterin,bedekt onder klimop

               hartelijk dank alvast
  

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s