Plek voor monumentale gevelsteen familiewapen Friesendorp

Het Alliantiewapen van Friesendorp-Walraven krijgt weer een plek in de Brugstraat.

Illustratie van het plan Burggraven. Het zandstenen familiewapen van de Friesendorp is op een van de appartementen gesitueerd. (bron illustratie: http://www.burggraven.nl)

Eerder had het stenen familiewapen als zitbank een dominante plek bij het Streekmuseum, maar werd daar geruimd door de nieuwbouw. Het Bentheimer zandstenen familiewapen krijgt nu een plek in het nieuwe plan Burggraven op de oude Hema-locatie.

Op de voormalige Hema-locatie start binnenkort bouwbedrijf Ter Steege met de bouw van 15 appartementen en 7 stadswoningen. Op één van de woningen die aan de Brugstraat is gesitueerd is plek voor het zandstenen familiewapen Friesendorp-Walraven.

Bentheimer zandsteen

Na inspanningen van de burgerij en nazaten van de Friesendorp’s voor behoud van de monumentale ornamenten zag ook de gemeente het belang in om het Bentheimer zandstenen familiewapen te behouden én een nieuwe plek te geven.

De wethouders Jaspers Faijer en Bongers hebben zich hiervoor samen met de gemeenteraad en het bouwbedrijf sterk gemaakt. De initiatiefnemers zijn blij dat de ornamenten bewaard zijn gebleven en er een nieuwe plek is gevonden.

Sloop

Na de sloop in 1969 van het Friesendorppand in de Brugstraat, waar de meer dan drie eeuwen oude van zandsteen gemaakte familiewapen Friesendorp-Walraven zich bevond, verhuisden de ornamenten naar het terrein van het Streekmuseum, waar het tot vorig jaar als zitbank dienst deed. Bij de uitbreiding van het museum, schoof het museumbestuur de monumentale zitbank terzijde omdat er geen plek meer zou zijn.

Illustraties onder: Links de nieuwbouw met het familiewapen, rechtsboven het oude Friesendorphuis en rechtsonder het familiewapen Friesendorp-Walraven (collectie OudOmmen.nl)

Link voor meer informatie over de familie Friesendorp-Walraven en het Friesendorphuis:

Tekst: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s