De Sint komt eraan: zaterdag 12 november in Ommen

De aankomst van Sinterklaas is op zaterdagmiddag 12 november.

1935. Intocht Sint Nicolaas in een arrenslee op de Vechtbrug op een koude winterdag. Muzikanten van Crescendo begeleiden de stoet.

Het Spaans gezelschap komt in Ommen aan om 16 uur. De pakjesboot zal dan afmeren aan de Vechtkade. Sinterklaas zal officieel ontvangen worden op het Vechtpodium door de burgemeester en natuurlijk heel veel kinderen.

Voorafgaande aan de intocht, vanaf 15 uur kunnen kinderen op het Vechtpodium een dans oefenen met Dansstudio 85 om Sint swingend te verwelkomen.

De wijken in

De Sint blijft de kinderen plezieren, want een week later, zaterdag 19 november gaat Sinterklaas de Ommer woonwijken in. Om 10 uur arriveert Sinterklaas met zijn knechten in de wijk Alteveer op de kruising Jeroen Boschstraat/Oude Vlierweg. Vanaf hier wandelt de Sint via de Van der Helststraat en de Rembrandstraat naar het schoolplein van Het Palet waar een gezellig afsluiting volgt.

Na de lunch, om 14 uur zijn Sint en de Pieten te gast in de wijk De Dante. Ook daar lopen zij een route door de wijk: vanaf de Scholekster ter hoogte van het speeltuintje via Putter, Houtduif, Tureluur naar Kindplein West. Ook daar zal een gezellige afsluiting zijn met de kinderen.

Zowel ’s ochtends als ’s middags neemt de Sint alle tijd om met kinderen op de foto te gaan of ze de hand te schudden.

Huis van de Sint

Sinterklaas vergeet de kinderen in Ommen niet want op twee zaterdagmiddagen is het ook mogelijk om hem te ontmoeten: op 26 november en op 3 december tussen 14 en 17 uur resideert Sinterklaas in Het Huis van de Sint, voorheen fietsenzaak Brunink aan de Bermerstraat in het centrum van Ommen. De kinderen kunnen dan met Sinterklaas op de foto of hem misschien wel een tekening of kleurplaat aanbieden. Ook wordt er op beide middagen een speurtocht in het centrum georganiseerd waarmee net als andere jaren een prijs mee te winnen is die tussen 17 en 18 uur door Sint en een aantal Pieten aan huis wordt gebracht.

Kameel

De laatste jaren doet Sinterklaas Ommen aan met de boot over de Vecht. Maar dat was ook wel eens over het Ommerkanaal. Als de boot niet vaarde werd het trein, (open)auto of brandweerauto. De ritjes door het centrum waren ook gevarieerd: op schimmel, in koets of arrenslee. Zelfs kwam er al eens een kameel aan te pas.

Sinds 1900 mag Ommen zich verheugen op de komst van de Goedheiligman. Daarna kon de jeugd van Ommen blijven rekenen op zijn komst. De Ommer courant bericht in 1923 het volgende over de komst van Sint: ‘Vooraf gegaan door de muziekvereniging Crescendo trok een groote schare kinderen naar het station, om den goeden Sint, die met de trein van half twee uit de richting Junne zou aankomen, feestelijk in te halen. De verwelkoming was dan ook allerhartelijkst, de kleinen popelden van plezier”. Verder wordt melding gemaakt dat Sint met zijn Piet ‘stadswaarts’ gaan voorafgegaan door Crescendo en verschillende straten aandoen. Ze blijven alleen niet op het Marktplein maar gaan naar hotel de Zon voor een ‘mooie bioscoopvoorstelling’, aldus de krant in 1923 over de Sinterklaas intocht.

2016. Aankomst Sinterklaas met zijn pakjesboot.

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie OudOmmen.nl

3 gedachten over “De Sint komt eraan: zaterdag 12 november in Ommen

    1. Hallo Cor, Mooie reactie. Hopelijk gaat het nu wat beter met jou rond de tijd van Sint. Volgens mij wil de Sint altijd graag een kindervriend zijn, ook als je naam Cor is.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s