Arnhemse molenaar Gert Hengelaar actief op molen in Ommen

OMMEN – De molens in Ommen hebben er een molenaar bij.

Molenaar Gert Hengelaar (links) op de stelling van de Konijnenbeltsmolen in Ommen samen met molenaar Bastiaan Woertink (rechts).

Het is oud-Ommenaar Gert Hengelaar (65) uit Arnhem die in Ommen familiebezoek combineert met het laten draaien van de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg. In juni van dit jaar slaagde Hengelaar als molenaar bij de stichting De Hollandsche Molen en mag dan ook zelfstandig een molen laten draaien.

Molenaar

“De afgelopen tijd heb ik een aantal keren met molenaar Bastiaan Woertink op de Konijnenbeltsmolen gedraaid. Dat is me goed bevallen. Ik heb hem verteld dat ik af en toe graag alleen op de Konijnenbeltsmolen zou willen draaien. Hij stond daar positief tegenover. Ik woon in Arnhem, maar ben geregeld op woensdag in Ommen en dan in de gelegenheid om de molen een paar uur te laten draaien”, aldus Hengelaar.

Oefenen in Ommen

Sinds ik met pensioen ben, ben ik de cursus ‘Molenaar in opleiding’ begonnen. Als geboren Ommer wilde ik natuurlijk graag ook in Ommen oefenen. Diverse keren maakte ik praatjes op de molens in Ommen. Ik vond de opleiding niet eenvoudig. Het was anders dan het vak van controller dat ik tot dan toe had uitgevoerd. Ik moest me helemaal herpakken. En ook anders dan zeilen: Een boot vaart met de wind mee. De molen blijft staan.

Boer, molenaar, bakker

Gert Hengelaar is een zoon van een warme bakker die vroeger was gevestigd aan de Stationsweg in Ommen. “Boer, molenaar, bakker, daar heb ik wat mee. Mag graag zelf bakken en ook graan en molens trekken mij. Ik ben ook vrijwillig molenaar op molen De Kroon in Arnhem. Het is heel mooi om te doen. Het geeft voldoening om op mijn leeftijd nog een echt diploma te halen. Een beroep te gaan doen, wat bovendien als werelderfgoed geregistreerd staat. Soms begin je ergens aan en weet je niet hoe dat gaat aflopen. Dat was voor mij ook zo toen ik voor het eerst naar de stelling ging van Molen de Kroon in Arnhem. Ik ging op de rand van de stelling zitten, zoals ik ook vaak op de rand van een zeilboot had gezeten. Kijken hoe de wind waait en genieten van het uitzicht. Het eerste wat me gebeurde was dat de dienstdoende molenaar mij van die rand af haalde met de opmerking dat dat heel gevaarlijk was. Daar had hij gelijk in.”

Uitzicht over de stad Ommen

Over molenaar zijn in Ommen en de aanleiding van de Stichting Ommer Molens aanleiding om Hengelaar in te lijven in het molenaarsbestand: “Ik kijk er naar uit om de molen in mijn uppie te draaien. De molen in beweging te zetten en te genieten van het uitzicht over de stad Ommen. Het leuke van draaien op een stellingmolen is dat je altijd beneden mensen ziet kijken naar de molen. Het blijft een mooi gezicht, dat draaien van die wieken”, aldus Hengelaar.

Deze week is de overeenkomst getekend tussen de Stichting Ommer Molens en de nieuwe molenaar. De molenstichting is blij met de uitbreiding van het molenaarskorps, zodat voor elke molen momenteel twee vrijwillige molenaars beschikbaar zijn. Voor alle molens geldt dat er molengidsen en molenaars actief zijn en dat kunnen er altijd meer worden. Voor meer informatie: www.molensinommen.nl.

Tekst en foto: Harry Woertink


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s