Logo viering Ommen 775 jaar stadsrechten

De Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten heeft een nieuw logo laten ontwerpen door Luuk Vogelzang uit Ommen.

Het nieuwe logo van de Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten.

Het gaat om een zegel met de tekst “Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten” en “1248-2023”. Dit soort zegels werden vroeger gebruikt voor de bekrachtiging van officiële akten en andere documenten.

1248

In 1248 kreeg Ommen stadsrechten van bisschop Otto III van Utrecht. De oorspronkelijke akte is verloren gegaan, hetgeen bij heel wat steden het geval is. Een document dat daarvoor moest doorgaan wordt algemeen als onecht beschouwd: het handschrift is 17e-eeuws en bevat zelfs het verkeerde jaartal (1208).

Niettemin doet de inhoud authentiek aan. De naam van de bisschop wordt vermeld met een achttal getuigen, onder wie ridders en de toenmalige schouten van Salland en Vollenhove. Andere bewijzen voor de oude papieren van Ommen als stad zijn de brieven uit 1343 en 1346, waarin bisschop Jan van Arkel de rechten bevestigt. Aan een charter uit 1336 hangt het stadszegel van Ommen, waarvan het huidige gemeentewapen is afgeleid.

Stichting opgericht

Ommen viert volgend jaar 775 jaar stadsrechten. Enkele weken geleden is de Stichting 775 jaar stadsrechten opgericht. Het bestuur bestaat uit Hans Kersbergen, Jan Doedens, Alice Makkinga en Ria Kroon. Zij zullen zich de komende tijd gaan inspannen om het feestjaar 2023 in de steigers te zetten.

Tekst: Harry Woertink – Logo: Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s