Watersportvereniging De Vechtstreek vraagt om vaste havenkade: ‘Wat is Ommen zonder bootjes?’

OMMEN – Een vaste kade als vervanging van de huidige drijvende steigers in de passantenhaven in de Vecht.

Jan Kortman van het ‘Ommer lied’ poseert hier op de drijvende steiger in de Vechthaven die WSV De Vechtstreek wil vervangen door een vaste kade.

Dit is de vurige wens van de Ommer Watersportvereniging De Vechtstreek. “Wat is de stad Ommen zonder bootjes”.

Voorzitter van De Vechtstreek, Ida van Oosten, deed deze week een dringend beroep op de gemeenteraad om in de begroting van 2023 rekening te houden met de wens van de watersporters. “Ommen is een belangrijke toeristenstad. De haven levert hieraan een belangrijke bijdrage. Zonder haven en de boten verdwijnt het karakteristieke beeld van het centrum van Ommen”, aldus Ida van Oosten.

Verfraaiing aanzicht

Watersport is populair op de Vecht, weet Van Oosten, vooral nu de boten door kunnen varen naar Hardenberg is de vraag naar een ligplaats toegenomen. Probleem voor de watersportvereniging is het jaarlijks voor het winterseizoen het moeten opruimen van de drijvende steigers uit de Vecht. Omdat de steigers aan vervanging toe zijn ziet De Vechtstreek liever voor het aankomende toeristenseizoen een vaste kade. Een vaste kade zou duurzamer en kosten besparend zijn en bovendien het aanzicht van de haven verfraaien.

De Vechtstreek huurt al 35 jaar de haven van de gemeente en ontvangen een vergoeding voor de exploitatie, zodat kosten neutraal gewerkt kan worden. De passantenhaven werd in 2015 uitgebreid met een inham in de Vecht waardoor extra aanlegplaatsen gerealiseerd konden worden. De Ommer jachthaven telt nu circa 52 ligplaatsen waar gebruik gemaakt kan worden van water, stroom en wifi. Ook is er een trailerhelling voor het te water laten of ‘uit de vaart halen’ van vaartuigen. In 2020 werd door De Vechtstreek een nieuw havengebouw in gebruik genomen.

Visitekaartje

De passantenhaven in Ommen trekt veel gasten. Van Oosten riep op om de haven een blijvend visitekaartje voor Ommen te laten zijn. Dankzij de vrijwilligers kan de watersportvereniging kosten neutraal werken. De vorm van de haven zorgt ervoor dat de haven dichtslibt en jaarlijks uitgebaggerd moet worden. Met een vaste kade kan het baggeren makkelijker en goedkoper, volgens de watersportvereniging.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s