Verdedigingslinie Ommerschans online

“Ommerschans als verdedigingslinie” is op 8 november 2022 vanaf 19.30 uur onderwerp van een Webinar.

Deze online lezing via Zoom wordt gegeven door Jan Smits, verbonden aan de Vereniging Ommerschans. Jan Smits is gepokt en gemazeld in het onderwijs als leraar Nederlands en opleider. Verhalen vertellen vindt hij leuk en effectief. Na zijn pensioen is hij verhuisd naar Balkbrug waar hij nu in een 350 jaar oude, rijksmonumentale boerderij woont. Zijn vrouw is de dertiende generatie op die plek.

De geschiedenis biedt zich hier elke dag aan. Nu hij gepensioneerd is kan Jan als gids ongelimiteerd vertellen en rondleiden of zoals hier online een presentatie houden. Voor meer informatie over deze Zoom internetlezing: www.ommerschans.nl

Bommen Berend

De Ommerschans werd aangelegd rond 1625 als verdedigingswerk tegen het Spaanse leger. Als afschrikking heeft hij bijna tweehonderd jaar gefunctioneerd. In feite is hij maar twee keer op de proef gesteld, door de bisschop van Münster in 1665 en 1672. Die laatste keer was de bemanning in paniek al gevlucht, zodat Bommen Berend zonder slag of stoot naar binnen kon.

1623 – 2023

Volgend jaar gaat de vereniging De Ommerschans aandacht besteden aan het feit dat het 400 jaar is geleden dat op verzoek van Friesland en op advies van Prins Maurits en de Raad van State de Staten Generaal instemmen met het aanleggen van een schans op het Ommerveen bij Avereest, en dat onder de door Overijsselse gestelde voorwaarden. Deze voorwaarden werden op 27 juni 1623 vastgelegd in een akte en uitgegeven door de Staten Generaal.

Tekst: Harry Woertink – Illustratie: Vereniging De Ommerschans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s