Sinterklaas vergeet Ommen niet – 12 november aankomst

Sinterklaas is goed in Ommen bekend.

 1923. Voorafgegaan door muziekvereniging Crescendo trekt hier Sinterklaas achtervolgd door een grote meute de Vechtbrug over. Op de achtergrond Hotel De Zon aan de Voorbrug.

Sinds 1900 mag Ommen zich verheugen op de jaarlijkse komst van de Goedheiligman. Altijd kan de jeugd van Ommen op Sinterklaas rekenen. De Ommer courant bericht in 1954 het volgende over de komst van Sint:

“OMMEN – Evenals het vorige jaar zal Sint-Nicolaas op verzoek van de Middenstandsvereniging een bezoek aan Ommen brengen en wel op Donderdag 25 Nov. des middags 3 uur. De kindervriend komt uit de richting Vilsteren en wordt bij het gemeentehuis officieel ontvangen door ’t gemeentebestuur. Voorafgegaan door de muziekvereniging Crescendo maakt de Sint een tocht door de stad, daarna stapt hij af bij de Eierhal, waar voor moeders met kleine kinderen gelegenheid bestaat de hoge gast te begroeten.

Winkelweek

Dit bezoek gaat gepaard met de opening der winkelweek, waaraan ook, nu weer vele attracties verbonden zijn. Gedurende deze week zullen des avonds diverse gebouwen en winkels extra verlicht zijn. Voorts zal elke middag tussen 3 en 5 uur en op de avonden dat de winkels geopend zijn tussen 7 en 9 uur telkens in een andere étalage een knikker worden verborgen, waarin een waardebon zit.”

De volgende dag op vrijdag 26 november 1954 doet de krant verslag van het bezoek van Sinterklaas:

In spanning verkerende schoolkinderen

“OMMEN – Opgewacht door honderden in spanning verkerende schoolkinderen, arriveerde St. Nicolaas Donderdagmiddag even over drie bij de Vechtbrug. Bij het gemeentehuis werd de Sint en zijn drie knechten verwelkomd door burgemeester Van Reeuwijk, die het op hoge prijs stelde, dat de grote kindervriend ook dit jaar Ommen met een bezoek vereerde. Sint deelde mede, dat hij geen geld genoeg had om het begeerde carillon aan te bieden, maar toonde zijn goede wil met het overhandigen van een kleine bel, waarmede de burgervader ten zeerste ingenomen was. Hierna maakte de Sint met Crescendo en de drumband een tocht door de stad. Op deze tocht strooiden de knechten met kwistige hand pepernoten.”, tot zover de krant in 1954.

Aankomst in 2022

De aankomst in Ommen dit jaar (2022) van de Goedheiligman is op zaterdagmiddag 12 november. Het Spaans gezelschap komt om 16 uur met de boot aan, die vervolgens zal afmeren aan de Vechtkade. Sinterklaas zal officieel ontvangen worden op het Vechtpodium door de burgemeester en natuurlijk heel veel kinderen.

Nog meer koek

De koek is dan nog niet op, want op zaterdag 19 november gaat Sinterklaas de Ommer wijken in. Om 10 uur arriveert Sinterklaas met zijn knechten in de wijk Alteveer op de kruising Jeroen Boschstraat/Oude Vlierweg. Vanaf hier wandelt de Sint via de Van der Helststraat en de Rembrandstraat naar het schoolplein van Het Palet waar een gezellig afsluiting volgt.

Na de lunch, om 14 uur zijn Sint en de Pieten te gast in de wijk De Dante. Ook daar lopen zij een route door de wijk: vanaf de Scholekster ter hoogte van het speeltuintje via Putter, Houtduif, Tureluur naar Kindplein West. Ook daar zal een gezellige afsluiting zijn met de kinderen.

Zowel ’s ochtends als ’s middags neemt de Sint alle tijd om met kinderen op de foto te gaan of ze de hand te schudden.

En er is meer

Voor de kinderen is het bovendien mogelijk om Sinterklaas op twee zaterdagmiddagen nog te ontmoeten, want op 26 november en 3 december tussen 14 en 17 uur resideert Sinterklaas in Het Huis van de Sint, voorheen fietsenzaak Brunink aan de Bermerstraat in het centrum van Ommen. De kinderen kunnen dan met Sinterklaas op de foto of hem misschien wel een tekening of kleurplaat aanbieden. Ook wordt er op beide middagen een speurtocht in het centrum georganiseerd waarmee net als andere jaren een prijs mee te winnen is die tussen 17 en 18 uur door Sint en een aantal Pieten aan huis wordt gebracht.

Kortom, Sinterklaas vergeet de kinderen in Ommen niet!

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

 

Een gedachte over “Sinterklaas vergeet Ommen niet – 12 november aankomst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s