Zoekplaatje Ajax Ommen

Een foto van “Ajax Ommen” of CSO uit vroegere jaren.

Ajax of CSO eind veertiger- begin vijftiger jaren

De foto is afkomstig uit het archief van de familie Timmerman. Het tenue van de CSO-mannen klopt met andere foto’s die van Ajax Ommen in de loop der jaren zijn gepubliceerd, maar er zijn geen namen bekend. Mogelijk dat oudere Ommenaren iemand nog  herkennen of misschien weten familieleden namen van de geportretteerde voetballers.

Ajax

“Ajax”, was de naam van de voetbalploeg uit Ommen dat in de dertiger jaren van de vorige speelde op de “Paardeweide” in het Laarbos. Het ging om een stel vrienden dat zich op zaterdag vrij kon maken om een potje voetbal te spelen. Er was al wel een voetbalvereniging in Ommen: de in 1921 opgerichte Ommer Voetbal Club (OVC), maar die speelde op zondag voetbal. Daarom dat in augustus 1933 Ommen een nieuwe voetbalclub rijker wordt. De nieuwe club laat zich in hetzelfde jaar nog inschrijven bij de “Afdeeling 3 van den Christelijke Voetbalbond”. Een jaar later werd er gevoetbald in competitieverband. Kwam Ajax op zaterdag spelers te kort dan waren sommige OVC’ers niks te beroerd om ook voor Ajax Ommen een potje mee te voetballen; dat kon toen nog.

CSO

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 was het met “Ajax” gedaan. Het duurde tot 1949 eer de zaterdagvoetballers weer bij elkaar kwamen. Dit keer met als doel het opnieuw oprichten van een voetbalvereniging voor op de zaterdag. Zo gezegd, zo gedaan. Door toedoen van gereformeerd dominee K.J. Schaafsma werd het geen algemene vereniging maar eentje op christelijke grondslag onder de naam: Christelijke Sportclub Ommen (CSO) met behalve voetbal ook een korfbalafdeling. Er wordt onder andere getraind achter de school in Witharen. Vervolgens dient een terrein aan de Koesteeg als accommodatie en sinds 1952 is de Paardeweide in het Laarbos het domein. In totaal voetbalde CSO zeven seizoenen in de afdeling Zwolle van de KNVB.

Sparta en OZC

Door het gebrek aan spelers was het in 1957 afgelopen met voetbal op zaterdag. Niet lang, want op 22 april 1959 wordt een nieuwe voetbalvereniging opgericht met de naam “Sparta”. Echter, de gekozen naam “Sparta” wordt niet goed gekeurd door de KNVB. Daarom wordt het “OZC”. Deze afkorting staat voor Ommer Zaterdag Club. Tot 1967 wordt er gevoetbald op de Paardeweide in het Laarbos. Daarna vindt OZC haar domein aan de Haarsweg.

In 1976 kan de overstap gemaakt worden naar een nieuw sportpark met de naam De Rotbrink aan de Balkerweg. Vervolgens wordt 2008 verkast naar een nieuw sportpark Westbroek aan de noordoost kant van Ommen.

FC Ommen

Meer dan 60 jaar na de oprichting is er gevoetbald onder de naam OZC. Op 1 juli 2121 gaat de club op in een nieuwe vereniging met de naam “FC Ommen”, die dan ontstaat uit de samenvoeging van de twee voetbalverenigingen OVC ’21 en OZC, samen goed voor ongeveer 1200 leden.

Tekst: Harry Woertink

Naschrift redactie OudOmmen.nl: Inmiddels is gebleken dat het gaat om een foto van 1 juni 1933 toen OVC Ommen voetbalde tegen PEC Zwolle; eindstand 2-4 voor PEC Zwolle. De keeper in het midden is Herman Lokin van OVC. Dus geen Ajax of CSO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s