Provincie steunt Ommen met 100.000 euro voor versterking binnenstad

OMMEN – Om de binnenstad van Ommen aan te pakken heeft de provincie de gemeente een subsidie van 100.000 euro toegekend.

Brugstraat, hart van het historische deel van de Ommer binnenstad dat om versterking vraagt

Het is een uitvloeisel van de ontwikkelingsstrategie met de toepasselijke naam “Vitaal hart van het Vechtdal” dat eerder in de raadscommissie aan de orde werd gesteld en op 29 september door de raad wordt vastgesteld. Doel is de versterking van het centrum van Ommen. Door veranderingen in de binnenstad, met name ook door verschuiving van het winkelcentrum vanuit de historische binnenstad in noordelijke richting met onder andere het 11-Aprilplein en de Markt dreigt het historische gedeelte van het centrum teloor te gaan.

Strategie

De gemeente Ommen en de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen hebben vorig jaar de handen ineengeslagen met ondernemers en vastgoedeigenaren om samen te werken aan een gastvrij en vitaal centrum van de stad Ommen. Hiervoor is met financiële steun van de provincie Overijssel een ontwikkelstrategie voor het centrum opgesteld.

Vanuit de provincie Overijssel is voor de verdere uitvoering van deze ontwikkelingsstrategie opnieuw een subsidie toegekend om het centrumgebied een herkenbare identiteit terug te geven.

Gedeputeerde Monique van Haaf overhandigt op vrijdag 23 september om 11.00 uur een symbolische cheque aan wethouder Leo Bongers van de gemeente en de voorzitter van het ondernemersfonds Rinie Henning.

Stuurgroep

Een stuurgroep vanuit gemeente, ondernemersfonds en pandeigenaren is ingezet op het versterken van de ruimtelijke kwaliteit in een compact centrum. Daarnaast wordt de leegstand verder aangepakt door in de periode tot het voorjaar van 2025 in te zetten op de volgende acties:

• Samen wordt gewerkt aan een plan om leegstaande panden een kansrijke invulling te geven. Om dit goed te kunnen monitoren, wordt een database ontwikkeld waarin alle leegstaande panden komen te staan. Dat gebeurt in overleg met een klankbordgroep van pandeigenaren in het centrum.

• Er wordt een gevel-inspiratieboek voor pandeigenaren opgesteld om ze te stimuleren de eigen gevel op te knappen;

• De gemeente wil het winkelgebied van de entree Brugstraat, doorsteek Varsenerstraat-11 April Plein, Bermerstraat versterken. Voor deze deelgebieden werken we planontwerpen uit en vergroten we de kwaliteit door groen toe te voegen en andere maatregelen te nemen;

• De gemeente daagt pandeigenaren en ondernemers uit om te investeren in vernieuwing of transformatie van hun pand(en). Dat kan een herinvulling, uitbreiding, verkleining of omzetting van functie zijn (bijvoorbeeld van winkel naar wonen). De gemeente gaat hiervoor stimuleringsgelden inzetten en verlaagt voor pandeigenaren en ondernemers de drempel om hiervan gebruik te maken.

• Het versterken van het huiskamergevoel en de gastvrijheid door meer groen toe te voegen aan het centrum. Bovendien draagt het groen bij aan een gezond stadsklimaat zoals beperking van hittestress en het vasthouden van water. De concrete plannen hiervoor werkt de gemeente samen met diverse partijen nog verder uit.

De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Ommen, ondernemers en eigenaren van panden die onder aanvoering van de centrummanager Leo Hoksbergen voor het centrum dit proces aansturen.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s