Ommen werkt aan “Vitaal hart van het Vechtdal” als de “Huiskamer” van de stad

OMMEN – De gemeente Ommen werkt aan de toekomst van zijn eigen stadscentrum.

Met nieuwe winkels zoals hier aan het 11-Aprilplein heeft het winkelbestand zich verplaatst.

Als het aan het gemeentebestuur ligt wordt het Ommer centrum de “huiskamer” van de stad. De binnenstad van Ommen moet versterkt worden en de leegstand van winkels aangepakt. Deze ambities staan opgetekend in een ontwikkelingsstrategie met de toepasselijke naam “Vitaal hart van het Vechtdal”. Het rapport werd donderdagavond besproken in de raadscommissie. De commissieleden hadden veel vragen aan het adres van verantwoordelijk wethouder Leo Bongers. Zo werd gevraagd meer te doen aan de uitstraling van de panden en ook aandacht te schenken aan het parkeren. Tijdens het spreekrecht vroeg molenaar Anton Wolters de commissie meer historisch besef als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe plannen.

Concentratie van winkels

Hoofdpunten in het rapport zijn een concentratie van winkels en centrumfuncties in het zuidelijke deel van het centrum. Ook wordt aandacht gevraagd voor ruimte in de stad om te kunnen wonen. De ontwikkelstrategie moet ondernemers inspiraties geven voor toekomstige beslissingen bij het ondernemen in het centrum van Ommen.

Met nieuwe winkels aan het 11-April plein en de Markt en ook de verhuizing van de Hema van Brugstraat naar de Varsenerstraat heeft zich een deel van het winkelgebied verplaatst. In het rapport wordt dan ook ingezet op een compact winkelgebied in dit deel van Ommen. Hierbinnen is op basis van locatie, kwaliteiten en kansen per deelgebied aangegeven waar de komende jaren de winkel- of centrumfuncties versterkt kunnen worden of waar transformatie naar andere functies mogelijk is, waaronder ook wonen.

Historische kwaliteiten

Gesteld wordt dat het centrum van Ommen historische kwaliteiten heeft, aantrekkelijk is gelegen aan de Vecht en bovendien in een toeristisch gebied. Dit biedt perspectief voor toeristische bestedingen, onder voorwaarde dat het centrum zich weet te onderscheiden ten opzichte van grotere binnensteden, zoals Zwolle en kleinere steden in en rond het Vechtdal. Functieverbreding van het centrum van Ommen (onder andere ambachten, cultuur, medisch, etc.) biedt aanvullende bezoekmotieven en houdt het centrum aantrekkelijk. Het rapport spreekt zich uit dat het centrum van Ommen moet inspelen op veranderingen, naar plaatsen waar wonen, beleving en winkelen samenkomen. Versterking van de verblijfsfunctie en horeca draagt bij aan sfeer en beleving in het centrum van Ommen en de functie van het centrum als ‘huiskamer’ van de stad, zo wordt in het rapport gesteld.

Omdat niet alle vragen volgens D66, PvdA en VOV beantwoord konden worden door de wethouder werd om uitstel van behandeling in de raad van 29 september gevraagd. De meerderheid (LPO, CDA, Christen Unie en de VVD) ging daar niet in mee, met als reden dat een uitvoeringsprogramma met de benodigde kosten later nog in de raad behandeld gaat worden.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s