Historisch pand in Ommen voorzien van nieuw ornament

OMMEN- Het onlangs gerestaureerde historisch pand aan de Brugstraat 28 in Ommen is vandaag voorzien van een bolvormig ornament van zandsteen.

Initiatiefnemer Anton Wolters in het midden op de hoogwerker inspecteert het zojuist geplaatste ornament

Het sierstuk op de punt van de gevel doet zijn naam eer aan want het kon al op veel positieve reacties rekenen van voorbijgangers. Het pand maakt sinds kort onderdeel uit van het naastgelegen café De Herberg van Hans van Lingen en wordt onder andere als concertzaaltje voor livemuziek gebruikt. Eerder was op deze plek een Chinees restaurant gevestigd.

Kers op de taart

Voorzover bekend was het historisch pand niet eerder voorzien van een dergelijk ornament. Het idee is afkomstig van de Ommer molenaar Anton Wolters. “Het is de kers op de taart”, zegt initiatiefnemer Anton Wolters, die het wel en wee van Ommen aangaat. “Het gebeurde vaker om een gevelsteen of ornament te plaatsen, maar dat had natuurlijk ook te maken met de beschikbare financiële middelen”. Wolters heeft het ornament elders op de kop weten te tikken en wist gelijk een goede en passende bestemming. Uitbater Van Lingen was ook direct enthousiast om het sierstuk op zijn pand een mooie plek te geven.

Mooie geveltjes

Volgens Wolters moet de binnenstad van Ommen gekoesterd worden. “Een Orvelte of Ootmarsum zal Ommen nooit worden, maar we mogen best meer oog hebben voor de gebouwen in onze stad”, aldus de molenaar. “Op foto’s van vroeger zie je dat Ommen op meerdere plekken mooie pandjes met mooie geveltjes kende. Kijk je nu om je heen dan is de enige conclusie dat nog veel te verbeteren is. Ik wil me daar graag voor in zetten en zal de gemeente er ook op wijzen dat verschillende oude panden met de historie van Ommen te maken hebben.”

Vroeger

In het vernieuwde pand in het hartje van Ommen was sinds 1970 een Chinees restaurant gevestigd en daarvoor Schildersbedrijf Wessel. Het is een van de weinige panden in Ommen waarvan de puntgevel uit de 18e eeuw nog bewaard is gebleven. De Brugstraat met de Kruisstraat en de Bouwstraat waren vroeger de hoofdstraten. De straat begon vanaf de doorwaardbare plaats in de Vecht, waar in 1492 de eerste brug werd gelegd, in noordelijke richting. Langs die straat en rondom de kerk hebben zich de eerste inwoners gevestigd. De straat werd eerst Grotestraat genoemd voor het de naam Brugstraat kreeg. De eerste verharding was veldkeien en later werd de straat voorzien van klinkers.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s