Ommen op weg naar 775 jaar stadsrechten (4)

In 2023 is het 775 jaar geleden dat de gemeente Ommen stadsrechten kreeg. Deze mijlpaal wil de gemeente niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Het programmaboekje van de in 1998 gehouden activiteiten in het kader van het 750-jarig bestaan van Ommen

Op weg naar dit jubileum besteden we aandacht aan de festiviteiten zoals die 25 jaar geleden werden georganiseerd in het kader van Ommen 750 jaar stadsrechten. Dit is deel 4.

Dat het in 1998 750 jaar geleden was dat Ommen stadsrechten kreeg bleek toen belangrijk genoeg dit heugelijk feit te herdenken en te vieren. Ommen heeft in de loop der eeuwen een belangrijke positie ingenomen en dat willen we graag laten zien, zo werd gedacht. Het Comité Ommen 750 jaar heeft dan ook maandenlang gewerkt aan het opzetten van een mooi programma. Dit alles om tot uitdrukking te brengen wat de gemeenschap Ommen aan kracht tentoon spreidt. Daarom ook dat Ommen met trots de poorten openzette voor allen die Ommen wilden bezoeken.

Hoogtepunt

In 1998 waren het hele jaar activiteiten onder de vlag van Ommen 750 jaar. Hoogtepunt was 25 augustus met als thema de Middeleeuwen, een dag met veel volksvermaak, muziek en drama en middeleeuwse ambachten.

‘s Avonds was er een concert van zangkoren. De tent waar het concert werd gehouden bleek niet groot genoeg. De duizend belangstellenden die wel een plek konden vinden in de tot de nok toe gevulde tent zagen en hoorden een optreden van acht Ommer koren. De bedoeling was eerst om het concert op pontons in de Vecht te laten houden, die ook ‘s middags al was gebruikt bij de activiteiten. In verband met voorspelde regen besloot de organisatie op het laatste moment het concert te verplaatsen naar de feesttent. In tegenstelling tot die verwachting bleef het de hele avond droog.

Ook na de feestweek stond Ommen bol van uiteenlopende activiteiten: van touwtrekken, een bloemenshow tot een piratenfestival op de Vecht. Ook een reünie van voormalig Ommenaren én eigen Ommer inwoners met als doel oude bekenden te ontmoeten ontbrak niet in het jubileumprogramma.

Molens

De Ommer molens, net als vroeger trefpunt van bedrijvigheid en ontmoeting, hadden een speciale functie in de festiviteiten. De markante gebouwen stonden s avonds volop in de schijnwerpers. In de Konijnenbeltsmolen was bovendien een tentoonstelling van de vereniging van Ommer Hobbyisten en een fototentoonstelling van de HKO, terwijl in en rond molen Den Oordt een grote bloemententoonstelling door het streekmuseum werd gehouden.

Ommer Lied

Refrein:

Ommen, m’n dorp en m’n stad

Jij houdt voor altijd een plek in m’n hart

Wat men ook allemaal over je zegt…

Jij blijft bijzonder m’n stadj’ aan de Vecht.

Coupletten:

1. Je ligt daar al eeuwen tussen bossen en hei

Spanjaarden, Fransen, trokken aan je voorbij

Men plunderde, roofde en brandde je plat

Maar je bent weer herboren m’n mooie stad.

Refrein

2. Nu ben je modern, met je tijd meegegaan

alles moest nieuw, niets mocht blijven bestaan

Toch denkt menigeen nog met weemoed terug

Aan de tijd dat ’t nog oud was, gezellig en knus.

Refrein

3. Hoe mooi ligt ons Ommen omringd door natuur

zie prachtige bossen, de lucht nog zo puur

Het is hier goed toeven voor groot en voor klein

Maar laten w’er alsjeblieft zuinig op zijn.

Refrein

4. En het water van de Vecht

blijft maar stromen, blijft maar stromen

Zo was het en zo zal het gaan

Al verstrijken de jaren, jij blijft bestaan.

Tekst: Harry Woertink – Foto Ommen 750 jaar stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s