Verhuizing Historisch Rijwielmuseum naar eigen pand aan het Kerkplein

OMMEN – Het Historisch Rijwielmuseum Ommen gaat verkassen naar een nieuwe locatie aan het Kerkplein 6 in Ommen.

Het Historisch Rijwiel Museum binnenkort op nieuwe locatie

De ruimte aan de Brugstraat die het museum momenteel in gebruik heeft wordt gesloopt voor de bouw van een nieuwe winkel met woonappartementen. Het stichtingsbestuur van het museum is erin geslaagd een leegstaand winkelpand in het centrum van Ommen aan te kopen dat als nieuw expositieruimte gaat dienen. De komende weken gaan vrijwilligers van het museum flink aan de slag om het verworven pand in te richten als fietsmuseum voor het nieuwe (toeristen)seizoen.

Bestaansrecht

“We hebben drie jaar dankbaar gebruik kunnen maken van de oude Hema-locatie, maar nu het pand gesloopt gaat worden, moesten we zoeken naar vervangende expositieruimte.  En dat is gelukt”, zegt een blije Gerrit Voort, voorzitter van de Stichting Historisch Rijwielmuseum Ommen. “De afgelopen jaren hebben we alles in het werk gesteld om ons bestaansrecht op te bouwen. Dankzij de inzet van onze vrijwilligers zijn we daarin geslaagd. Er is een stichting opgericht zodat we een eigen bankrekening kunnen beheren en een eigen website gebouwd. Dit heeft geleid tot landelijke bekendheid waardoor vanuit het hele land ons onderdelen of fietsen aangeboden zijn. Dat weer had tot gevolg dat onze collectie is gegroeid tot iets waardevols die de fiets als cultureel erfgoed van Nederland als fietsland in stand houdt”, aldus Voort.

In de kijker

Het Fietsmuseum, ooit opgezet door drie fietsliefhebbers, heeft zich inmiddels flink in de kijker weten te spelen. Er waren zelfs dagen dat het bezoekersaantal opliep tot 400. Onzekerheid was er echter over de locatie, die als tijdelijk bestempeld moest worden. Al eerder moest een verhuizing geregeld worden omdat sprake was van een tijdelijke locatie. “Omdat we het pand aan de Brugstraat met ingang van 1 oktober moeten verlaten en we niet in onzekerheid konden blijven om zonder tentoonstellingsruimte te komen zitten, zijn we gesprekken aangegaan met de gemeente en provincie. Van hun kant werd gesteld: zie eerst maar een geschikte locatie te vinden. Daarna gaan we jullie helpen, werd er gezegd”, vertelt Voort. “Een lange huurtermijn is voor een ruime locatie uit financieel oogpunt geen optie” aldus Voort. “Want dan ben je een groot bedrag per jaar aan huur kwijt. Daarom hebben we een voormalig winkelpand aan het Kerkplein kunnen kopen, beter bekend als de voormalige schoenwinkel van de familie van Kesteren. En dankzij een lening bij een goed willende particulier hebben we de financiering van de aankoop rond kunnen krijgen”.

Gesprekken

Om de gemeente en provincie te overtuigen van het belang van het museum zijn inmiddels weer gesprekken aangeknoopt. “Helaas zijn die gesprekken ondanks gedane toezeggingen tot nu toe heel teleurstellend verlopen. We hopen binnenkort, als iedereen terug is van vakantie, een nieuw gesprek aan te gaan met gemeente en provincie. Het fietsmuseum moet Ommen toch ook wat waard zijn. We zorgen nu al vijf jaar met het museum voor een waardevolle aanvulling van het Ommer centrum.  Al die jaren hebben we met hulp van een aantal sponsoren en een fonds ons financieel moeten bedruipen. Wel hebben wel een vergoeding voor de coronamaatregelen gehad, maar meer nog niet” aldus de voorzitter van de stichting Gerrit Voort.

9000 bezoekers

Het fietsmuseum trekt rond de 9000 bezoekers per jaar. Daarnaast doet het museum actief mee aan verschillende activiteiten zoals: nationale open monumentendag, koetsentocht en de oudhollandse markt in Lemele. Ook is dit jaar een fietstocht georganiseerd voor leden van de historische rijwielvereniging “De Oude Fiets” die vanuit het gehele land in klederdracht op oude fietsen meededen. Verder is er thema-expositie geweest over de fiets in de Tweede Wereldoorlog.

“We gaan ons inzetten om op het Kerkplein er iets moois van te maken om samen met de winkeliers de boel te laten bruisen. We roepen dan ook vrijwilligers en sponsoren op ons te ondersteunen”, zo besluit Gerrit Voort.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s