Ommen op weg naar 775 jaar stadsrechten (3)

In 2023 is het 775 jaar geleden dat de gemeente Ommen stadsrechten kreeg.

Elly Volkerink schreeft het boekje “Geert Brouwers of de geschiedenis van Ommen”.

Deze mijlpaal laat de gemeente niet ongemerkt voorbijgaan. Op weg naar dit jubileum aandacht aan de festiviteiten zoals die in 1998 werden georganiseerd in het kader van Ommen 750 jaar stadsrechten. Dit is deel 3.

De start van het feestjaar 1998 werd gegeven tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ommen. Het comité “Ommen 750” bood toen aan de burgemeester het eerste herdenkingsmunt aan ter waarde van 5 gulden. Deze munt gold het hele feestjaar als officieel betaalmiddel. Ook werd toen het jaarboekje met het feestprogramma gepresenteerd en de in introductie van de CD met het Ommer lied.

De viering van Ommen 750 jaar stadsrechten kenden meerdere activiteiten verdeeld over 1998. Op 2 mei was Ommen voor even een country- en westerndorp. Dit festival op de Voormars werd georganiseerd door de gezamenlijke landbouw in Ommen en was het eerste openluchtevenement dat werd gehouden ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten. Het middagprogramma werd opgeluisterd met een defilé van de koetenrit die eerder op de dag van start was gegaan door de omgeving van Ommen.

Boerenmarkten

De gezamenlijke landbouw en de buurtverenigingen Arriën en Varsen organiseerden in juni en juli een viertal boerenmarkten rond de hervormde kerk. Oude tijden herleefden met handel in kleinvee en eieren. Er werd kaas gemaakt en tal van andere oude ambachten gedemonstreerd. De Ommer bakkers en slagers ontbraken evenmin. Er werden oudhollandse dansen opgevoerd. Accordeons en een draaiorgel zorgden voor een muzikale omlijsting en de Ommer horeca voor gezellige terrasjes.

Verdiepen in de Ommer historie

Voor leerlingen van de scholen in de gemeente Ommen ging Ommen 750 jaar niet onopgemerkt. Ze konden zich goed in de Ommer historie verdiepen met zogeheten “Lesbrieven”, geïllustreerde boekjes van de hand van Gert-Jan Drenthen en Jan Brouwer. Eentje voor de onderbouw “Ommen 750 jaar. Wat een geschiedenis!”. En voor de bovenbouw “Ommen van vroeger naar nu”.

Voor de scholen was er ook een gezelschapsspel. “Een Historisch Wandelpad door Ommen”. Een spelende les in de geschiedenis van Ommen, speciaal voor de herdenking ontwikkeld door de Historische Kring. Gert-Jan Drenthen bedacht de tekst, terwijl Andre Barf het ontwerp en de tekeningen maakte van het spel, gebaseerd op het traditionele Ganzenbord.

Het krijgen van speciale herinneringen hield niet op voor de scholen. De groepen 5 tot en met 8 kregen in verband met de viering Ommen 750 jaar stad ook nog eens een historische boekje cadeau, geschreven door Elly Volkerink met de titel “Geert Brouwers of de geschiedenis van Ommen”. Dit boekje beschrijft de geschiedenis van Ommen waarin twee mensen een hoofdrol spelen. Elly is oud-leerlinge van de Guido de Bresschool die in 1998 het 40 jaar bestaan van de school vierde. Deze school was dan ook de plek waar het eerste exemplaar werd aangeboden.

Wat een spektakel

Met zes volle, soms overvolle zalen, kreeg Ommen een mooie revue “Foi, foi, wat een spektakel” voorgeschoteld in zaal Grand Bellevue. De Ommenaren Jan Veurink en Henk Ruiter hadden hiervoor een gezelschap van 25 toneelmensen en negen personen voor de zang en muziek geselecteerd die samen de Ommer Revue als een waar spektakel op de planken zette. “Ommen, m’n dorp en m’n stad. Jij houdt voor altijd een plek in m’n hart”. Met die regel in hun hoofd gingen z’n 3500 mensen op huis aan toen alle revues rond het 750-jarig bestaan van Ommen achter de rug waren. De gemeente Ommen hield er zelfs een heus volkslied aan over: “Het Ommer lied” met tekst en muziek van Henk Ruiter. Het lied werd op CD opgenomen met medewerking van Soli Deo Gloria, het Ommer Mannenkoor, Kleinkoor Excelsior, De Notenkrakers, leden van het Sallands Bachkoor en de Lofstem.

Meer over “Ommen op weg naar 775 jaar stadsrechten” in deel 4.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s