Orgels, molens, VVV en Ommer feesten in nieuwste nummer van De Darde Klokke

OMMEN – Het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (204) pakt in de jongste uitgave weer uit met tal van historische nieuwsfeiten.

De jongste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (204)

Zo wordt de geschiedenis van het 200-jarige orgel in de Hervormde Kerk uitvoerig belicht waarbij verschillende bijzonderheden naar boven komen. Ook wordt de bouw van molen Den Oordt onder een vergrootglas gelegd. Verder over het typisch trapgeveltje van de pastorie van de verdwenen RK-kerk in de Ommerschans.

Feest

In Ommen werd in 1905 een afdeling van de VVV opgericht. In het nieuwe nummer hoe de VVV de toeristen wegwijs maak. Ook is er aandacht voor het vieren van bijzondere feesten in Ommen. Op 19 en 20 augustus 1913 wordt honderd jaar onafhankelijk na de beëindiging van de Franse overheersing (1795-1813) gevierd. Een bijzonder aandenken krijgt de viering van het 25-jarig huwelijk van Koningin Wilhelmina met Prins Hendrik. De Oranjecommissie plant een “Oranjeboom” op de Markt en vraagt de burgemeester of hij de boom wil “in wijden”, maar die weigert: het is geen Koninginnefeest en de lindeboom is in slechte toestand luidt zijn verklaring. Als dan op 16 september 1930 weer een Koninginnefeest op stapel staat en de bewuste boom inmiddels krachtig wortel heeft geschoten wordt de “Oranjeboom” alsnog ingewijd maar dan als “Wilhelminalinde”. Echter, niet door burgemeester Nering Bögel, maar door Mooiboer, als voorzitter van de Oranjecommissie heeft de eer. Onder de noemer “Zoekplaatje” worden lezers aangespoord om namen op te geven van de geportretteerden op foto’s uit vroegere tijden.

Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Tekst: Harry Woertink – Foto: De Darde Klokke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s