Open Monumentendag in Ommen start bij Historisch Museum

OMMEN – Het Historisch Museum bij molen Den Oordt is zaterdag 10 september het beginpunt van de Open Monumentendag in Ommen.

Bestuur Stichting Open Monumentendag Ommen v.l.n.r. Gerry Arts-Moerman, penningmeester; Linde Stokvis; Wim van Kesteren ; Gerda Wermink, voorzitter en Harry Woertink, secretaris.

Er is een stadswandeling uitgezet langs een 5-tal opengestelde monumenten waaronder drie kerken. Het gaat achtereenvolgens om de Hervormde kerk aan de Brugstraat, de Rooms Katholieke kerk aan de Nering Bögelstraat en de Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat. In de kerken zijn vrijwilligers aanwezig die de bezoekers graag zullen ontvangen om ze te wijzen op de bijzonderheden in de kerk. Verder zijn in de stadswandeling opgenomen molen Den Oordt met het Historisch Museum en het Nationaal Tinnen Figuren Museum, gevestigd in het voormalig gemeentehuis.

Fietsroute

Wie liever fietst komt op de Open Monumentendag ook aan zijn trekken, want behalve een stadswandeling is er ook een fraaie fietsroute uitgestippeld van 21 kilometer. Deze komt langs verschillende mooie plekjes in de omgeving van Ommen, zoals Het Laar, De Wolfskuil Giethmen, Archem, Eerde en Besthmen.

Dit keer zijn ook weer vrijwilligers aanwezig van het Historisch Rijwielmuseum Ommen op hun historische rijwielen. Zij rijden de fietsroute in kleding uit lang vervlogen tijden. Verder is het muzikale duo Mathilde en Dirk aanwezig. Zij zorgen voor een vrolijke noot bij de start onder de naam Ontfanck Gheselle (Feest kameraad). Het duo speelt op zelf gebouwde muziekinstrumenten en maken voornamelijk Middeleeuwse muziek. Enkele van de muziekinstrumenten die ze gebruiken zijn: draailieren, doedelzakken, eenhandsfluiten, trommels, hommels en hoorns.

Voor de deelnemers is een gratis plattegrond van de routes beschikbaar waarin ook bijzonderheden zijn omschreven van een aantal objecten onderweg. Er kan gestart worden tussen 12.00 en 16.00 uur. De officiële opening van de Open Monumentendag vindt plaats om 12.00 uur door wethouder Alice van den Nieuwboer.

Tekst: Harry Woertink – Foto: OMD Ommen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s