In 2023 is het 775 jaar geleden dat de gemeente Ommen stadsrechten kreeg. Deze mijlpaal laat de gemeente niet ongemerkt voorbij gaan.
De in brons gegoten beeld van bisschop Otto III. Het was deze bisschop van Utrecht die in 1248 Ommen stadrechten verleende.
Foto: Harry Woertink
Zie link voor de foto in groot formaat met een beschrijving van de betekenis van het beeld.
Op weg naar dit jubileum zal de website OudOmmen.nl aandacht besteden aan de festiviteiten zoals die 25 jaar geleden werden georganiseerd in het kader van Ommen 750 jaar stadsrechten.
Thema Middeleeuwen
Ommen vierde op 25 augustus 1998 op uitbundige wijze dat het stadje 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Thema van het jubileumfeest was de Middeleeuwen. Het werd een dag met volksvermaak, muziek en drama en middeleeuwse ambachten. De viering begon rond drie uur ’s middags met een bijeenkomst aan de Vecht, bijgewoond door honderden genodigden, waaronder vertegenwoordigers van buurgemeenten, het voltallig bestuur van de provincie Overijssel en vertegenwoordigers van partner gemeente Recke en het Poolse Znin.
Ommer lied
Als eerste brachten schoolkinderen het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde “Ommer Lied” ten gehore. Met een kanonschot werd een zomp verwelkomd, waarmee monseigneur dr. J.A. de Kok als vertegenwoordiger van de bisschop van Utrecht Ommen werd binnengevaren. Vervolgens waren er verschillende toespraken om vervolgens richting Vrijthof te gaan. Hier werd de in brons gegoten beeld van bisschop Otto III onthuld. Het was deze bisschop van Utrecht die in 1248 Ommen stadrechten verleende. Het beeldje was een cadeau van de 100-jarige plaatselijke Rabobank en vervaardigd door beeldhouwster Kiny Copinga.
Bedelaar
Het Ommer centrum was helemaal in middeleeuwse sferen. Ommenaren hadden massaal gehoor gegeven aan de oproep om in middeleeuwse kleding op het feest te komen. De meest originele klederdracht kwam in aanmerking voor een prijs. Aan het eind van de middag kwam een tiental genomineerden op de muziektent zodat het publiek mee mocht beslissen. Dat wees Gert Jan Bastiaans als winnaar aan. Hij was gekleed als een slonzige bedelaar. Behalve de eerste prijs wist hij deze dag ook nog eens 25 gulden te aalmoezen.
Os aan het spit
De hele middag traden middeleeuwse figuranten op in het Ommer centrum met dolle drama, zoals kluchten, rechtspraken, waarzeggers, vuurspuwers en middeleeuwse dans en muziek. Op de Markt waren demonstraties van oude ambachten. De middeleeuwse maaltijd aan het eind van de dag was goed voor een file eetlustigen, die zich tegoed deden aan onder andere vlees van een os aan het spit.
Het avondprogramma werd ingevuld met zang in de feesttent waar een achttal koren optraden op. De herdenkingsdag werd afgesloten met een groot vuurwerk.
Ommer Revue
Ommen 750 jaar stadsrechten was ook goed voor een groots opzette Ommer revue. Meerdere avonden was zaal Grand Bellevue tot de nok toe gevuld met publiek voor de opvoering van de ruim twee-en-een half uur durende historische revue met de titel: “Foi, foi, wat ’n spektakel” van Jan Veurink (tekst) en Henk Ruiter (muziek). Het Streekmuseum was in het kader van 750 jaar stadsrechten dagenlang omgetoverd in een groot bloemenzee. Een reünie in de feesttent voor oud-Ommenaren en Ommenaren volgde op de zaterdag na de herdenkingsdag die goed was voor tweehonderd reünisten. Zij bezochten de bloemshow in het museum en een fototentoonstelling van de Historische Kring Ommen. Met een drankje in de feesttent werd de reünie afgesloten, terwijl ‘s avond velen een bezoek brachten aan het piratenfestival op de Vecht.
Foto’s gezocht
De website OudOmmen.nl is op zoek naar foto’s die gemaakt zijn in 1998 ter gelegenheid van de viering 750 jaar stadsrechten. Heeft u die, stuur ons die dan alstublieft. Dit is deel 1 over de viering in 1998 van Ommen 750 jaar stadsrechten. Meer in een volgende deel.
Bron: Harry Woertink – 12 juli 2022