Molen- en Museum-Doedag op zaterdag 6 augustus in Ommen

OMMEN – Molens die open zijn en een museum waar van alles te doen is.

Een antieke dorsmachine bij de Besthmenermolen in 2019 die ook 6 augustus 2022 van de partij is.

Het zijn de ingrediënten voor de Molen- en Museum-Doedag op zaterdag 6 augustus tussen 10 en 16 uur in Ommen. De organisatie van deze publieksdag is in handen van de historische vereniging CCO en de Stichting Ommer Molens. De Stichting Ommer Molens is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de molens en het CCO regelt alles in- en rond het Historisch Museum.

Museum-Doedag

Bij het Historisch Museum worden demonstraties gegeven van oude ambachten waarbij het publiek zelf ook aan de slag kan, zoals bijvoorbeeld het op ouderwetse wijze wassen in een wastobbe. De kinderen mogen springtouwtjes draaien bij de touwslager. Voor de jeugd zijn er verder oudhollandse spelletjes. Ook kan er een rondritje gemaakt worden met paard en wagen. De inwendige mens wordt ook niet vergeten met bijvoorbeeld ouderwetse kruudmoes, knieperties, pannenkoeken, watergruwel of boerenjongens.

Vijf molens

Met vijf korenmolens is de gemeente Ommen rijkelijk bedeeld. Bij voldoende wind draaien ze zaterdag ook alle vijf en worden ook verschillende randactiviteiten gehouden. Behalve de Museum-Doedag is er bij molen Den Oordt nog meer spektakel. Er komt een mobiele zaagmachine die bomen zaagt tot planken. Activiteiten bij de Besthmenermolen aan de Hammerweg zijn het dorsen van graan met een antieke dorsmachine en er zijn er bakkers van het bakkerijmuseum uit Hellendoorn voor het bakken van ovenverse broden en koeken. Bij de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg is draaiorgelmuziek en er is een expositie van ‘Kunst onder de Wieken’ te bezichtigen. Bij molen De Lelie aan het Molenpad worden pannenkoeken gebakken en de Vilstersemolen open ook de deuren op deze Ommer Molendag. Tussen de deelnemende molens is een fietsroute uitgezet.

Voor breed publiek

De Ommer Molendag en Museum-Doedag wordt georganiseerd om een breed publiek kennis te laten maken met het cultureel erfgoed in Ommen. Alle molens hebben hun eigen verhaal en bijzonderheden en de molenaars willen er dan ook graag over vertellen. De combinatie van Ommer Molendag en Museum-Doedag is voor het publiek aantrekkelijk doordat het Historisch Museum in een van de Ommer molens is gevestigd.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s