Na 45 jaar is het schoolgebouw van de OBS De Dennenkamp met de grond gelijkgemaakt. De slopershamer heeft definitief afgerekend met de in 1977 geopende openbare basisschool.
1977. De sleutel voor de officiële opening van De Dennenkampschool op 16 december 1977 wordt door een van de leerlingen aangereikt.
Foto: Harry Woertink
Zie ook het album “OBS De Dennenkamp 1977 – 2022”
Als school is De Dennenkamp echter overeind gebleven, want sinds begin dit jaar gaan de leerlingen van de school naar het nieuwe Kindplein West. Dit nieuwe onderkomen – op de plek waar eerder CVB Het Koloriet en OBS De Dennenkamp gevestigd waren – is voortaan ook het onderkomen voor leerlingen van de basisscholen GBS Guido de Brès, CBS Het Koloriet en kinderopvang De Kleine Kunst. De ondergrond waar De Dennenkamp heeft gestaan dient nu als schoolplein.
1977 – 2022
Wanneer in de zeventigerjaren van de vorige eeuw de eerste contouren van de woonwijk De Dante zichtbaar worden roert de plaatselijke afdeling van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) zich om in de wijk een openbare kleuter- en lagere school van de grond te krijgen. Na veel overleg met de gemeente besluit de gemeenteraad uiteindelijk tot de bouw van de school. De school gaat van start op het adres Patrijsstraat 6. Er is dan nog geen sprake van de wijk Dante-Zuid. De ligging is wel wat ver van de straat, want de school kan alleen maar via het voetpad, later fietspad vanaf de Patrijsstraat bereikt worden. De officiële opening van de school vond plaats op 16 december 1977. Dan ook wordt de naam van de school onthuld: De Dennenkamp, bedacht door Jan- en Henk Willems. De omgeving van de school is ooit met heide en vliegdennen begroeid geweest. Met de naam De Dennenkamp geeft de school de geschiedenis van het gebied dan ook heel goed weer.
Meester Jan Brouwer
De school gaat van start met 24 schoolkinderen voor het lager onderwijs, verdeeld over de klassen 1 en 2 met juffrouw Marrie van der Waals en klassen 3 en 4 met meester Jan Brouwer. Brouwer wordt ook hoofd van de school. De vijfde en zesde klas ontbreken en komen pas later aan bod. Twaalf kleuters komen onder hoede van hoofdleidster Maaike van Lent. In 1979 verlaten de eerste zesde klassers de school: Gerwin Meyer, Marco Puma, Simone de Ridder, Haico Roddenhof, Sandra Runherd en Jan Willems. Het aantal kleuters en leerlingen neemt gestaag toe naarmate de wijk groter wordt. Op 6 juni 1994 wordt de 200ste leerling ingeschreven: Vera Verkaik, net gearriveerd uit Hilversum is de gelukkige. Het adres van de school verandert in Tureluur 14.
Drie onder één dak
De drie scholen en de kinderopvang hebben in Kindplein West een eigen vleugel met een eigen invulling. Zo heeft Guido de Brèsschool voor grotere lokalen gekozen, terwijl Het Koloriet juist meer ruimte op het leerplein wilde. Ook zijn er deellokalen, die naar behoefte door alle scholen kunnen worden gebruikt. Het terrein voor het Kindplein West is ingericht als een buurtschoolplein. Tijdens de schooltijd is het plein voor de school, maar daarbuiten is het plein voor de buurt en vrij toegankelijk. De schoolpleinen van de verschillende scholen gaan in elkaar over, zodat de kinderen alle pleinen kunnen gebruiken. Ook de parkeerplaats heeft een dubbele functie en biedt een oplossing voor het parkeerprobleem van het naastgelegen Zorgcentrum Nijenhaghen. Het gebied tussen Nijenhaghen en het Kindplein is aan elkaar betrokken en met veel groen ingericht.
Bron: Harry Woertink – 3 juli 2022