Eerste stap gezet voor viering Ommen 775 jaar stadsrechten

OMMEN – De viering in 2023 van Ommen 775 jaar stadsrechten belooft een mooi feest te worden. Met die vrolijke boodschap sloot burgemeester Hans Vroomen woensdagavond de brainstormavond over de viering van Ommen 775 jaar stadsrechten.

 Een impressie van de brainstorm avond ‘Ommen 775 jaar stadsrechten’
Foto: Harry Woertink
Zie ook het album “2023 – 775 jaar stadsrechten

De bijeenkomst werd goed bezocht. Vertegenwoordigers van Ommer organisaties en andere belangstellenden mochten ideeën aandragen om de viering in 2023 tot een succes te maken. En dan gaat het niet alleen om 775 jaar stad, maar ook 100 jaar Ommen, omdat in 1923 de gemeenten Ambt-Ommen en Stad-Ommen tot één gemeente Ommen werden gevoegd. Verder is het in 2023 110 jaar geleden dat voor het eerst scouts kampeerden op de terreinen van landgoed Eerde en bovendien viert het Scouting Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve aan de Zwolseweg volgend jaar het 100-jarig bestaan.

Ideeën verder uitwerken
Tientallen ideeën, suggesties en aandachtspunten kwamen op tafel. Ze worden de komende maanden verder uitgewerkt. Ook wordt bekeken of de festiviteiten over een heel jaar worden uitgesmeerd of samengevat worden in een feestweek. Door de aanwezigen werd als belangrijke voorwaarde aangegeven om voldoende financieel middelen vrij te maken voor de viering. En ook dat de totale Ommer bevolking betrokken wordt bij de viering.

1248 – 2023
De ondertekening van de akte stadsrechten door de Utrechtse Bisschop Otto III was op 25 augustus 1248. Om 25 augustus 2023 aan te houden als de dag van de viering zelf zou door de zomervakantie moeilijk kunnen uitpakken, zo werd door enkele aanwezigen gesteld. Daarom deed burgemeester Vroomen de suggestie het feest later te vieren. “De datum van ondertekening mag bekend zijn, maar voordat ze dat in Ommen wisten ging ook een bepaalde periode overheen. Misschien dat we daar rekening mee kunnen houden”, aldus Vroomen. Voor de viering “Ommen 775 jaar stadsrechten” wordt binnenkort een speciale stichting in het leven geroepen.

Bron: Harry Woertink – 29 juni 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s