Straatnaam voor wethouder Gerrit Jan Seinen als blijvende herinnering

“Wethouder Gerrit Jan Seinen verdient een straat in Ommen”. Dat vinden een groot aantal mensen die Seinen hebben gekend of familieleden zijn van de Ommer stadsboer die zich opwerkte tot wethouder.

 1968. Burgemeester C.P. van Reeuwijk reikt een Koninklijke onderscheiding uit aan Gerrit Jan Seinen.
Zie ook het album “10. Gerrit Jan Seinen”, de verzamelplek voor alles over Gerrit Jan Seinen.

Daarom hebben zij bij het college van burgemeester en wethouders een verzoek ingediend om Seinen blijvend te eren met een straat of plein.

Rechtgeaarde Ommer
Gerrit Jan Seinen (1902-1989) was wethouder van 1945 tot 1974. Volgens de briefschrijvers was Seinen een rechtgeaarde Ommer die wist wat hij wilde. Hij kwam op voor Ommen in stad en land en kwam op voor de Ommenaar, met name voor degenen die het om welke reden dan ook moeilijk hadden. Seinen was vanaf 1939 raadslid. Na de oorlog was Seinen als wethouder verantwoordelijk voor de maatschappelijke zorg en ondersteuning, de drinkwatervoorziening, het marktwezen en het bosbedrijf. In zijn hoedanigheid als wethouder was hij betrokken bij de totstandkoming van de ijsbaan in Het Laar (1952), het openluchtzwembad Olde Vechte (1955), de Centrale Werkplaats (1955), Muziekschool Ommen (1959), de Oranjevereniging (1959) en de huisvesting voor ouderen Oldenhaghen (1959).

Seinen stond bekend als iemand die hard was voor wie niet wilde, maar mild voor wie niet kon. Zijn rechtlijnigheid vond zijn oorsprong in zijn gevoel voor rechtvaardigheid dat hij als kind, opgegroeid in een gereformeerd milieu, had meegekregen. Veel Ommenaren heeft hij in moeilijke situaties als wethouder van maatschappelijke zorg vooruit geholpen.

In ere houden
Zij die het verzoek aan de gemeente hebben gericht eindigen hun epistel met: “Wij zijn van mening dat wethouder G.J. Seinen in Ommen in ere moet worden gehouden door een aansprekende straat naar hem te vernoemen. Wij vragen u als college van Burgemeester en Wethouders zijn naam te eren bij een eerstvolgende gelegenheid van het geven van namen aan straten, pleinen of gebouwen in Ommen”. Als mogelijkheden voor het herinneren van Gerrit Jan Seinen als wethouder van de gemeente Ommen worden als mogelijkheden aangedragen de omgeving van het gemeentehuis, Haven Oost en de leegkomende school aan de Sandbergstraat.

Meer over het Gerrit Jan Seinen in de Canon van de Ommer: Canon van de Ommer: Gerrit Jan Seinen (10)

Bron: Harry Woertink – 28 juni 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s