Beleef de Ommerschans bij OudOmmen.nl: VIPHOL/Ommerschans

Nadat ruim honderd jaar geleden het leger de Ommerschans heeft verlaten, raakte de Ommerschans, met de opstallen die eerder in gebruik waren door de Maatschappij van Weldadigheid, in de vergetelheid.

VIPHOL maakt het mogelijk de Ommerschans ca. 1832 ter plekke via de link “qr.oudommen.nl/VIPHOL-OS1832” te beleven.

Langzamerhand verdween bijna alles wat herinnerde aan de Schans en de Maatschappij van Weldadigheid. De historie van de Ommerschans kwam weer in beeld dankzij de (oprichting van) vereniging de Ommerschans en later toen het (samen met de andere kolonien) werd voorgedragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst. In 2022 wordt het rampjaar 1672 herdacht toen de bisschop van Münster Bernard von Galen, ook wel “Bommen Berend” genoemd, Overijssel binnenviel en de Ommerschans zonder slag of stoot in handen kreeg.

Ook de stichting OudOmmen.nl besteedt in 2022 extra aandacht aan de Ommerschans. Zo worden er twee afleveringen van de artikelreeks “Wetenswaardigheden uit het archief” aan de Ommerschans gewijd (“De Ommerschans” en “Levering koffiezakken Ommerschans”) met een verzameling van gebeurtenissen uit het archief van Jan Lucas. Verder maakt OudOmmen het eenvoudig en voor iedereen mogelijk om de Ommerschans in verschillende perioden virtueel en ‘ter plekke’ te beleven. De stichting OudOmmen.nl heeft hiervoor de module VIPHOL, wat staat voor ‘Virtuele Presentatie van de Historie Op Lokatie’, ontwikkeld. De eerste resultaten zijn via de volgende linken toegankelijk:
– “qr.oudommen.nl/VIPHOL-OS1832” -> situatie ca. 1832.
– “qr.oudommen.nl/VIPHOL-OS1895” -> situatie ca. 1895.

Uiteindelijk worden vier perioden op deze manier in beeld gebracht, de Ommerschans als verdedigingsschans (ca. 1780), de Maatschappij van Weldadigheid in de beginperiode (1832), de situatie toen de Maatschappij van Weldadigheid is opgeheven (1890) en de situatie toen het Ommerschans-terrein in gebruik was van het leger (1895).

Bron: OudOmmen – 12 juni 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s