Verzamelaar Tom Bouwhuis houdt van nostalgisch wonen – huis ingericht zoals het vroeger was

Meestal moet je ervoor naar een museum, maar bij Tom Bouwhuis (32) staat het allemaal gewoon thuis: spulletjes uit grootmoeders tijd.

 Tom Bouwhuis geniet elke dag in zijn huis met spulletjes uit vroegere tijden.
Foto: Harry Woertink
Zie ook het album “Verzameling Tom Bouwhuis

Het hele appartement van Tom aan de Zwaluwstraat in Ommen is ingericht in de stijl uit vroegere tijden. Dat alles is door hem zelf verzameld. Het gaat om kasten, klokken, stoelen, tafels en banken. Ook de wandversiering, de vloerbedekking, het orgel, het bed en zelfs het kleinste kamertje in huis ademt een sfeer uit van vroeger. In het huis staan of hangen tal van lopende klokken. De verlichting gaat met bakelieten draaiknoppen aan of uit en de oude telefoon aan de muur doet het ook nog. De stofzuiger is uit 1930 en de Philips-televisie uit 1951, toen voor het eerst in Nederland de beeldbuis werd geïntroduceerd en alles werkt. Dat geldt ook voor de oude radio uit de vijftiger jaren.

Goed wonen
Ondanks het gemis van de moderne- en hedendaagse apparatuur of hedendaags meubilair kan Tom zoals hij zelf zegt heel goed wonen in de duplexwoning uit de zeventiger jaren. ”Ik mis niks”, aldus Tom als hij zijn tot museum ingerichte woning laat zien. “Hoe het zo gekomen is? Het is begonnen met een antieke stoel die ik erg mooi vond en daar kwam telkens wat bij. Van mijn verjaardagsgeld. Eerst in mijn slaapkamer thuis, want mijn ouders kozen zelf voor modern”, vertelt Tom. “Toen ik het huis uit ging heb ik eerst twaalf jaar begeleid gewoond in Dedemsvaart. Daar was telkens heibel als ik plek voor mijn eigen spulletjes zocht. Ik woon nu twee jaar op mezelf in Ommen. Het meeste is ook de laatste twee jaar aangeschaft, vaak gekregen of goedkoop gekocht. Ik heb een uitkering, dus zoveel heb ik ook niet te besteden”.

Repareren
Tom Bouwhuis werkt drie dagen bij Kringloopbedrijf Noggus en Noggus. “Soms zijn er spullen die ze willen weggooien. Vaak kan ik er dan nog wel wat mee”, aldus Tom, die handig is in het repareren. Daarnaast heeft hij ook nog tijd voor het Historisch Fietsmuseum en het Historisch museum waar hij als vrijwilliger actief is. Verder is Tom verzamelaar van oude fietsen en historische kleding. Zondagsmorgens moet hij vroeg uit de veren want dan luidt hij de klok van de Gereformeerde kerk als oproep voor de kerkgang. “Ik hoorde dat het luiden van de klok daar nog met de hand gedaan wordt. Dat interesseerde me en daarom heb ik me daar pro deo voor aangeboden om dat te doen”.

Fijn thuiskomen
Tom komt oorspronkelijk uit Zutphen. In Dedemsvaart werd eerst een woonplek voor hem gevonden, maar daar vond hij niet zijn draai. “Hier in Ommen ben ik zo gelukkig met het wonen tussen die oude spulletjes. Dit had ik veel eerder moeten doen. Het is hier zo fijn thuiskomen”, legt Tom uit. “Als ik een relatie krijg en of dan alles zo kan blijven staan? Ja hoor alles blijft zoals ik het nu heb, dus ze weten wat ze aan mij hebben. Als ik wel eens aan anderen vertel hoe mijn woning is ingericht dan gelooft men mij niet. Dan zeg ik: kom maar eens kijken. Bij mij staat de deur altijd open en koffie is er ook”.

Bron: Harry Woertink – 26 mei 2022

Een gedachte over “Verzamelaar Tom Bouwhuis houdt van nostalgisch wonen – huis ingericht zoals het vroeger was

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s