Eiertikken op tweede Paasdag

OMMEN – Op Tweede Paasdag, 18 april wordt in Ommen weer het traditionele eiertikken gehouden.

 1964. Eiertikken op Paasmaandag bij het gemeentehuis op de Markt.
Foto: OudOmmen
Zie ook de albums “Paastradities” en “Eiertikken”.

Plaats van handeling is de Markt bij het Vechtpodium waar vanaf 11.15 uur getikt kan worden met de vers gekookte bruine eieren gekookt door de familie Martens.Vanwege de pandemie was er twee jaar aaneen geen eiertikken, maar de familie Martens heeft het weer opgepakt en heeft er ook onwijs veel zin in.

Kooktechniek
Wijlen Gerard Martens had zijn eigen kooktechniek voor de eieren. Deze techniek is overgenomen door de volgende generatie: niet te hard, niet te zacht en waarbij de schaal van het ei wordt voorzien van een biologisch bruin kleurtje. “Het geheim van de smid”, of in het geval van de familie Martens “Het geheim van de kok”.

Tik techniek: scherp op scherp, stomp op stomp
Iemand die wil meedoen met het eiertikken op Tweede Paasdag zoekt eerst een partner waarmee het ei getikt kan worden. Dan moeten de deelnemers de scherpe kanten van het ei tegen elkaar tikken. Vervolgens wordt stomp op stomp getikt. De deelnemer met het hele ei wint vervolgens het kapotte ei van zijn tegenstander. Wanneer blijkt dat beide deelnemers aan één kant een deukje in het ei hebben tikken ze vervolgens nog stomp tegen scherp om de winnaar te bepalen. Degene die dan nog één kant heel heeft wint.

Het eiertikken op Paasmaandag is een begrip tot in de wijde omgeving van Ommen en trekt altijd veel publiek. Voor zover bekend is Ommen de enige plaats in ons land waar zo massaal het eiertikken wordt gehouden.

Bron: Harry Woertink – 19 maart 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s