Kamperen kun je in Ommen (2)

Dat Ommen geliefd is bij vakantiegangers is alom bekend. Al jaren is het in de zomer ”In drommen naar Ommen”.

 De magnifieke ligging aan de Vecht dicht bij de kom van Ommen is ook aanleiding voor de familie Stegeman om met camping “Twieg” van start te gaan.
Foto: OudOmmen
Zie ook het album “Campings & recreatieparken”.

Toen in het begin van de vorige eeuw voor het eerst een trein in Ommen stopte was dat ook gelijk de start van kamperen in Ommen. Ander vervoer als de trein was er bijna niet. In Junne is in 1924 al sprake van een PIA-kamp (Praktisch-Idealisten-Associatie). Dit zomerkamp bevindt zich op een terrein aan de Vecht tussen Zeesse en Junne, de voorloper van het eerste Sterkamp. In 1940, nadat Jacob van der Boon verhuisd naar de Zwolseweg begint de nieuwe eigenaar van de boerderij aan de Zeesserweg, Hendrik Jan Lemmers, een camping met de naam “De Stekkenkamp”. Vooral in het begin komen er veel padvinders en jeugdgroepen naar deze camping aan de Vecht. De magnifieke ligging aan de Vecht dicht bij de kom van Ommen is ook aanleiding voor de familie Stegeman om met camping “Twieg” van start te gaan.

Kampeerverordening
Vakantievieren wordt steeds populairder, dus ook meer kampeerders in Ommen. Begrijpelijk, want deze gemeente is rijk aan natuurschoon. Om het kamperen in goede banen te leiden stelt de gemeente Ommen in 1948 een kampeerverordening in. Om te mogen kamperen is in het vervolg een vergunning nodig en moet per persoon 25 cent leges worden betaald voor: a. om te kamperen; b. om toe te laten dat op een terrein wordt gekampeerd en c. om als bedrijf logies te verschaffen anders dan in hotels, logementen of pensions. Voorwaarde is ook dat een kampeerterrein gesplitst moet zijn in een gedeelte voor echtparen met kinderen beneden 12 jaar, voor ongehuwde mannen en voor ongehuwde vrouwen. Bij de behandeling van de kampeerverordening houdt het gemeenteraadslid Siero (KVP) nog een pleidooi om een regel in de vergunning op te nemen tegen “onwelvoeglijke kleding”, maar zover komt het niet. De burgemeester pareerde dat de kampeervergunning wordt ingetrokken wanneer men zich misdraagt.

Lemelerberg
De Lemelerberg is omgeven door uitgestrekte natuurschoon. Aan de voet van die berg is het goed toeven. Een van de campings heeft een voor de hand liggende naam: “Bergzicht”. In 1946 gestart door H. Schutte Senior en later voortgezet door zoon Henk. Werden de vakantiegangers eerst nog ondergebracht in de boerderij, later wordt het kamperen commerciëler aangepakt. De komst van de vele “vreemden” in de zomer betekent ook dat het steeds moeilijker wordt om ze ergens onder te kunnen brengen. Het baart het gemeentebestuur grote zorgen om geschikte terreinen aan te wijzen voor recreatie, die het natuurschoon niet aantasten. Daarom heeft het heel wat voeten in de aarde voor men vergunning krijgt om een bungalowbedrijf of kampeercentrum te exploiteren. Dit merkt ook Derk Krul die zijn zinnen heeft gezet op een terrein aan de oostkant van de Lemelerberg. Maar in het voorjaar van 1960 is het eindelijk dan zover, dat hij zijn kampeercentrum “De Lemeleres” kan openen. Voorlopig alleen voor kampeerders en caravans. Het terrein met een oppervlakte van 3 ha en ligt te midden van de bossen slechts 200 meter van de provinciale weg Ommen-Lemele. Er kunnen ruim 400 personen kamperen. Zij die niet overeen tent beschikken kunnen terecht in de stijlvolle uit 1500 daterende boerderij. Hierin kunnen 30 personen worden ondergebracht. Er zijn ook enkele moderne en bijzonder gezellige zomerhuisjes, maar deze zijn voor het hoogseizoen dan al volgeboekt.

De Woldhek
Bij het aanleggen van een viaduct over de Balkerweg ontstaat een uitgegraven waterplas. Aan deze plas opent in 1970 de familie Woldhek uit Emmen een recreatiepark met de naam “De Woldhek”. Het gaat om een 4000m2 grote speelvijver met zandstranden. Vlak daarnaast een speelplein met kiddy rides, lachspiegels, mini-karts, miniatuurkennis, enz. Daarbij ook voor dagtoeristen, het zogenaamd Oosters leven, ondergebracht in een overdekt zaaltje en te zien na inworp van een kwartje in een automaat.

Bezoekt Ommen
De plaatselijke VVV is erg actief in de promotie om kampeerders naar Ommen te trekken. Zo wordt in 1949 besloten om drie maanden lang op de stations Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort een bord te laten aanbrengen met het opschrift: “Bezoekt Ommen”. In 1955 peilde de VVV de mening van een aantal gasten, die het afgelopen zomerseizoen hun vakantie in Ommen hebben doorgebracht. Ze roemen de prachtige omgeving in het bijzonder Besthmen en De Lemelerberg en het ongerepte natuurschoon. Een pracht gebied voor wandel- of fietstochten, luidt het oordeel. De fietspaden vindt men in het algemeen te mul. Volgens enkelen laat de autoweg op de Lemelerberg te wensen over. De VVV laat aantekenen dat de fietspaden binnen afzienbare tijd door de gemeente betegeld zullen worden. De autoweg op de Lemelerberg wordt voldoende bevonden en past in deze omgeving. Voor het komende seizoen zal ook in het westen van het land meer propaganda gemaakt worden. Uit de statistieken van de provinciale VVV blijkt dat Ommen in 1956 met 92.558 overnachtingen van kampeerders nog steeds het kampeercentrum der provincie is. Daarnaast waren er 8983 overnachtingen in hotels en 10.499 in pensions. De verblijfsduur bedroeg ruim 5 en een halve dag.

VVV-kantoor
De VVV blijft steeds aan de weg timmeren. Zo komt er in 1957 een brochure waarin de geschiedenis, boerderijen, flora en fauna benevens de bossen van Ommen besproken worden. Daarnaast wordt een boekje over de oorsprong en loop van de Vecht uitgegeven en komt er voor het organiseren van zomerevenementen een commissie. Uit onderzoek blijkt dat in het algemeen de bezoekers vol lof zijn over de logies, accommodaties en de fraaie omgeving. De plaatselijke bevolking wordt als buitengewoon aardig gekwalificeerd. Er blijkt behoefte te bestaan aan goede film- en toneelavonden. De Nederlandse Spoorwegen laat de VVV weten dat zij het komende seizoen aan het station twee loketten zullen openen. Dit om het lange wachten te voorkomen. Verder benoemt het bestuur van de VVV met ingang van 1 december 1957 mej. P. Hurink tot VVV-directeur. Zij was al enige jaren op het kantoor van de VVV werkzaam. 1 december 1957 is ook de datum waarop de VVV een nieuw kantoor aan de Kerkstraat/hoek Bermerstraat in gebruik kan nemen. Het pand waar eerder kappersbedrijf Buter was gevestigd is door de VVV Ommen aangekocht.

Meer over “Kamperen kun je in Ommen” in deel 3. Deel 1 over “Kamperen kun je in Ommen” is hier te lezen: Kamperen kun je in Ommen (1).

Bron: Harry Woertink – 12 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s