Kamperen kun je in Ommen (3)

Behalve kamperen zijn er in Ommen meerdere mogelijkheden om vakantie te vieren.

 Camping aan de Vecht 1962
Foto: OudOmmen
Zie ook het album “Campings & recreatieparken”.

In 1957 neemt Stichting Vakantievreugd – die sinds 1952 ook op de Besthmenerberg actief is – het theehuis Libra in Hoogengraven over van mevrouw M. de Bois. Er worden 15 nieuwe bungalows voor 6 personen gebouwd, evenals een oude noodkerk, die wordt ingericht voor eetzaal, plaats biedende aan 160 personen. Alle bungalows hebben elektrisch licht en waterleiding. In slechts enkele maanden is de uitbreiding en modernisering tot stand gekomen. Zo moest er onder meer anderhalve kilometer waterleiding gelegd worden. Dit alles was mogelijk doordat de firma Stork hiervoor een groot aantal leerlingen van de bedrijfsschool beschikbaar stelde. Ook voor vakantiegangers opent vakbond NVV in 1956 een eigen vakantieoord. Het is het oude huis “Henan” aan de Hammerweg dat voor dit doel geschikt gemaakt wordt en plaats biedt aan 70 vakantiegangers.

Uniek
Aan de Oude Hammerweg, gelegen aan de zuidkant van de spoorlijn Ommen-Zwolle wordt bungalowpark “Reggewold” uit de grond gestampt. In 1969 geeft Albert Vos aan architectenbureau Meijerink uit Zwolle opdracht een plan te maken voor de bouw van 100 zomerhuisjes. In hetzelfde jaar wordt het voormalig woonoord van de Ambonezen aan de Vilsterseweg ingericht als camping met de naam “Laarbrug”. Het echtpaar Henk en Lina Langezaal zijn op 10 oktober 1969 erfpachter geworden van de grond en eigenaar van de houten barakken waarop een bestemming ligt voor tachtig bungalows en een camping. De eerste jaren is de familie Langezaal druk met de bouw en de verkoop van de huisjes op het park dat toen nog de naam “Het Unieke Laarbos” droeg, maar later verbasterde de naam tot bungalowpark “Uniek”.

Sunclass
Aan de Stouweweg wordt camping “Calluna” geopend. Het gaat om 17 ha bos- en natuurgebied met zwembad, kleuterbad, wasserette en kantine. Later komen er vakantiebungalows bij die gebouwd worden door de firma Stok. Ook bungalowpark “Juniperus” aan de Emslandweg biedt met recreatiehuisjes mogelijkheden tot vakantieplezier. De mogelijkheid van vakantievieren in Ommen blijft zich uitbreiden. In 1974 worden de bossen aan de Hogeveldsweg aangewezen voor de bouw van recreatiewoningen van het type “Sunclass-Bungalow”. Op het terrein worden ook diverse recreatieve voorzieningen aangelegd zoals een verwarmd zwembad. De eerste jaren staat het park bekend als “Sunclass” en later als “’t Giethmenseveld”. In Stegeren worden een drietal vakantieparken gerealiseerd: “Buitenplaats De Hongerige Wolf”, “Résidence Belmonde” en “Buitenplaats De Berghorst”. In Lemele is het ‘Buitenplaats Berg en Bos” waar vakantie gevierd kan worden in luxe vakantiebungalowtjes.

Kamperen bij de boer
Terug naar het kamperen. Het fenomeen Kamperen op de boerderij dient zich aan. Ook in Ommen wordt het mogelijk om te knuffelen met dieren op de boerderij. Kamperen bij de boer is de ideale manier om in contact te komen met het agrarische leven. Kamperen bij de boer neemt jaarlijks toe in populariteit. Jaarlijks kiezen steeds meer kampeerders voor een authentieke ervaring op een kleinschalige camping, weg van de drukte en de massa.

VVV
Voor het in goede banen leiden van de zomergasten wordt in 1905 in Ommen de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) opgericht. Vanuit het huis van de secretaris worden toeristische inlichtingen verstrekt. De Joodse slager Gompel de Levie aan de Brugstraat is van 1905 tot 1943 secretaris van de VVV. Hij wordt in de oorlog gedeporteerd en vermoord. Ter nagedachtenis van hem staat in Het Laar “De Levie-bank”. In 1952 opent de VVV een informatie-kiosk in het vroegere theehuisje aan de Voorbrug van dokter J.C. Warnsink, dat buiten de sloop is gebleven bij de dokterswoning voor uitbreiding van hotel Stegeman. Als er ruimte vrijkomt in het oude postkantoor aan de Kruisstraat wordt dat het domein van de VVV, totdat in 1957 een eigen pand betrokken kan worden in de Kerkstraat/hoek Bermerstraat. In 1986 wordt het kantoor van de VVV ondergebracht in het oude gemeentehuis om vervolgens weer terug te keren naar de Kruisstraat tot de opheffing van de plaatselijke VVV.

Camper
De animo om vakantievieren met een camper groeit In Ommen mag op iedere plek waar volgens het bestemmingsplan en de vergunning een caravan mag staan ook gebruikt worden voor een camper. Dat zijn alle reguliere campings en alle kleinschalige campings bij de boer. Op dit moment kent de gemeente Ommen zo’n 25 reguliere campings (waarvan ongeveer 15 zich specifiek ook op campers richten), 5 kleinschalige campings bij de boer en een overnachtingsplaats voor campers (de Stekkenkamp). Verder wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe camperplaats aan de Zwolseweg (Steenanjer).

Tot zover de serie over “Kamperen kun je in Ommen”. De delen 1 en 2 zijn hier te lezen: Kamperen kun je in Ommen (1) en Kamperen kun je in Ommen (2)

Bron: Harry Woertink – 18 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s