Links de winkel van bakker Sonnenberg, waar eind vijftiger jaren ook schoonzoon Harmsen toe trad in de onderneming. Rechts de winkel van de dames Jennigje en Aaltje Corté met daar weer naast de winkel van Dijks & Steen, gevolgd door de winkel van Kramer, later bloemist Schuurman. Op de tweede foto in de Brugstraat is links het gemeentehuis te zien. Aan de andere kant van de straat, rechts, als eerste horlogemaker van der Kolk, gevolgd door bakker Stevens en schoenmaker van Kesteren, waarna een steegje volgde. De Brugstraat, eerder ook wel Bruggestraat of Grootestraat genoemd, is de oudste straat van Ommen. Hier liep de weg vanaf de doorwaardbare plaats in de Vecht, waar later het veerstal en daarna de brug kwam. Langs deze weg en rondom de kerk vestigden zich de eerste bewoners.
De Poffert 1939
De Poffert dankt de naam aan de familie Poffert die hier ooit hebben gewoond. Twee zonen van de familie Poffert werden ooit in de Ommer geschiedschrijving omschreven als behorende tot de ergste oproermakers tegen de stadsregering op Pinkstermaandag in 1782. Een zekere Hendriks Poffert bezat in 1752 het huisje genaamd “Het Pofferts Huijsjen”, later ook genoemd “De Pofferije”. Wie het niet breed had woonde in dit smalle straatje tussen Brugstraat en Bermerstraat. Later diende het straatje als achteruitgang voor panden gelegen aan de Brugstraat en de Markt.
Kerkstraat 1939
In de Kerkstraat, pal tegenover het klokkenhuis van de hervormde kerk was in vroegere jaren meer bedrijvigheid. Op nummer 3 zat eind dertigerjaren slager Massier voordat in 1951 Gerrit Jan van Elburg als ijsbereider zijn onderneming OCO hier startte. Kapper Hindriks was tot de afbraak in 1976 op Kerkstraat 5 gevestigd met daarnaast op nummer 7 de schoenmakerij van Albert Visscher. Op de hoek met de Bermerstraat had slage van der Bent zijn slagerij. Aan de overkant van de straat het pakhuis van de aan de Brugstraat gevestigde winkel van Keizer met daarnaast een open ruimte als toegang naar café Siero aan de Brugstraat. De joodse slager Salomon de Haas vulde vanaf 1905 de hoek met de Brugstraat in met achterin het pand de slachterij.
Joodse synagoge 1939
De synagoge werd gebouwd tussen 1855 en 1856 op de hoek van wat nu Varsenerpoort heet en de Middenstraat. Het gebouw omvatte -aan de zuidkant toegankelijk- de eigenlijke synagoge, aan de Middenstraat, de oostkant dus, achter de synagoge een woning en aan de westzijde, ook achter de synagoge een leslokaal dat als de Joodse school werd betiteld. Het gebouw had drie fraaie ijzeren ramen terwijl er een Hebreeuws opschrift boven de ingang stond, uit Genesis 28:17. In het Nederlands weergeven: “Hoe ontzagwekkend is deze plaats. Dit is niets dan een Huis Gods. Dit is de poort des hemels”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de joodse inwoners van Ommen in 1942 en 1943 weggevoerd en in concentratiekampen vermoord. De synagoge werd in 1947 afgebroken. Op het terrein is later een apotheek gebouwd en doet nu dienst als Italiaans restaurant.
Beeldbank
Deze 5 unieke foto’s uit 1939 konden onlangs toegevoegd worden aan de beeldbank van de website OudOmmen.nl. De foto’s zijn destijds gemaakt door de fotograaf Hans Nieuwenhuis (1900-1966) uit Den Haag. Vermoed wordt dat hij deze foto’s in opdracht gemaakt heeft voor het vervaardigen van ansichtkaarten of publicaties voor een geïllustreerd blad.
Bron: Harry Woertink – 9 januari 2022