Schoffies in Salland – Een geschiedenis van het rijkopvoedingsgesticht Veldzicht 1894 – 1933

 Op 5 november verscheen het boek ‘Schoffies in Salland. Een geschiedenis van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht 1894-1933’ van schrijfster Jasmijn Vervloet.

Schoffies in Salland, titel van het boek over Veldzicht 1894 – 1933
Afb.: Harry Woertink

Vanaf 1894 duiken er in het Sallandse landschap plots grote aantallen jongens op. Deze schoffies gingen niet vrijwillig naar Veldzicht: ze worden voor een heropvoeding naar Balkbrug gestuurd. In het rijksopvoedingsgesticht wordt geprobeerd om deze jongens een ambacht aan te leren, in de hoop dat zij daarna een goede plek in de maatschappij zullen vinden. Op haar hoogtepunt wonen hier zo’n 240 jongens.

Veldzicht
Maar wat is een rijksopvoedingsgesticht eigenlijk? En wat doen die jongens daar dan? Hoe is Veldzicht verbonden met het omringende landschap? En wat heeft de Kolonie van Weldadigheid de Ommerschans met dit alles te maken? Jasmijn Vervloet neemt een duik in de geschiedenis van Veldzicht. Door de ogen van een schoffie vertelt zij het verhaal van het rijksopvoedingsgesticht en haar bewoners.

Leer meer over de geschiedenis van de penitentiaire jeugdzorg. Een boek ook met vele foto’s en een architectuurhistorische rondwandeling op Veldzicht. Het boek kost € 23,50 en is te bestellen via de website van de uitgever: http://www.vangorcum.nl.
Bron: Harry Woertink – 10 november 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s