Erkenning voor Molukkers

Burgemeester Hans Vroomen van Ommen roept demissionair minister-president Rutte op om bij de landelijke herdenking “70 jaar Molukkers in Nederland” in Rotterdam erkenning uit te spreken voor het leed dat deze oud-militairen en hun gezinnen is aangedaan.

 Onthulling monument kamp Eerde op 12 september 2015. Johannes Balubun bij het zojuist onthuld monument.
Foto: Harry Woertink

In zijn brief refereert de burgemeester aan de wijze waarop de eerste gerepatrieerde KNIL-militairen en hun gezinnen, afkomstig van de Zuid-Molukken, in Nederland is ontvangen. “De wijze waarop zij in Nederland hun weg hebben moeten vinden, heeft velen van hen veel pijn gedaan. Een pijn die ook nu nog wordt gevoeld.

Molukkers in Ommen
Circa 350 Molukkers vonden in Ommen een plek om te wonen en te leven. Onder veelal primitieve omstandigheden werden ze gehuisvest in de woonoorden Laarbrug en Eerde. In Ommen staan twee monumenten die hieraan herinneren. Op het kunstwerk, dat in 2015 in Eerde is onthuld, staat: “De herinnering is het enige paradijs waaruit we niet verdreven kunnen worden.” Vroomen: “In het licht van ervaringen die deze groep bij hun overkomst naar Nederland hebben opgedaan, is dit een veelzeggende tekst. Het zou mooi zijn geweest als zij zich bij hun aankomst en de jaren daarna welkom zouden hebben gevoeld in ons land. Als de herinnering zou hebben bestaan uit een warm welkom in Nederland. Helaas is de realiteit anders.

Bouwen aan een gezamenlijke toekomst
Een recent artikel in het Ommer historisch tijdschrift de “Darde Klokke” staat een citaat van een oud woonoord-bewoner: “We voelden ons warm ontvangen in Ommen. Burgemeester Van Reeuwijk heeft veel voor ons gedaan en zei: jullie zijn ook mijn burgers”. Dit citaat schept verplichtingen vindt Vroomen. “In de voetsporen van mijn ambtsvoorganger, roep ik demissionair minister-president Rutte dan ook op om 7 oktober in Rotterdam erkenning uit te spreken voor leed dat deze oud-militairen en hun gezinnen is aangedaan. Deze erkenning geeft ruimte bij het bouwen aan een gezamenlijke toekomst.

Bron: Harry Woertink – 15 september 2021

Een gedachte over “Erkenning voor Molukkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s