Yad Vashem postuum uitgereikt aan studentenstel Frits Iordens-Anna Maclaine Pont voor redden levens Joodse medeburgers

EERDE/OMMEN – Aan Frits (Frits) Herbert Iordens (1919-1943) en Anna Maclaine Pont (1916-1969) is donderdag 2 september 2021 postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt.

 Uitreiking van de Yad Vashem onderscheiding met v.l.n.r. burgemeester Hans Vroomen, neef Frits Iordens, nicht Anne Maclain Pont en de ambassadeur van Israel Naor Gilon.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “Frits Herbert Iordens”.

Dit voor de hulp die beiden hebben geboden om Joodse kinderen uit handen van de Duitsers te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). De uitreiking vond plaats op kasteel Eerde in Ommen in aanwezigheid van familieleden van beide verzetshelden. Namens het gemeentebestuur van Ommen was burgemeester Hans Vroomen vertegenwoordigd. De onderscheiding, certificaat met medaille werd uitgereikt door mr. Naor Gilon, ambassadeur van Israël aan twee nabestaanden én naamgenoten, neef Frits Iordens uit Amsterdam en nicht Anne Maclaine Pont uit Wijchen.

Ceremonie
Tijdens de ceremonie onder leiding van Jeanet Tillema van de gemeente Ommen werden in kasteel Eerde toespraken gehouden door de heer R. Moscou (vrijwilliger voor Yad Vashem), dr. B.J. Flim (historicus en schrijver van het boek ‘Onder de klok; georganiseerde hulp aan Joodse kinderen’), mevrouw drs. M. van der Starre (vice-voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht) en burgemeester mr. drs. J.M. Vroomen van de gemeente Ommen. Namens de familie bedankten de nicht Pauline Nordbeck-Iordens iedereen die had meegeholpen aan het organiseren van de bijeenkomst. Het programma werd afgewisseld met muziek en gedichten

Rechtvaardigen onder de Volkeren
De Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ komt toe aan hen die met gevaar voor eigen leven in de Tweede Wereldoorlog het leven van Joodse medeburgers hebben gered. Op een monument in Jeruzalem worden slachtoffers van de Holocaust en helpers van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog geëerd. De verzetsdaden van Iordens en Maclain Pont werden aan de vergetelheid ontrukt door de verhalen op de website OudOmmen.nl. Voor de destijds waarnemend burgemeester Bas Verkerk aanleiding om een initiatief voor een onderscheiding op te starten. Deze werd in werking gezet en met succes afgerond door burgemeester Hans Vroomen.

Studententijd
In hun studententijd vertoefden Iordens en Maclain Pont regelmatig op landgoed Eerde van baron Philip Dirk van Palland van Eerde. Ook met het oog om Joodse kinderen onder te laten duiken, met name op de Weversnest, een van de huisje van de baron. Zowel Iordens als Maclain Pont waren actief betrokken bij het Utrechts Kindercomité, dat georganiseerde hulp bood aan Joodse kinderen. Deze verzetsgroep hielp honderden Joodse kinderen onderduiken in pleeggezinnen. Ook in de regio Ommen. Vanaf de zomer 1943 begonnen Frits en Anna zich ook in te zetten om geallieerde piloten onder te laten duiken. Hiervoor werd onder meer een lijn naar België opgezet. Op 2 maart 1944 werd Frits in het Belgische Hasselt bij een vluchtpoging door de Duitsers doorgeschoten Na de bevrijding werd Frits op verzoek van Anna met speciale toestemming herbegraven op landgoed Eerde. Voor het verzetswerk van beiden werden zij daarom nu postuum geëerd met de Yad Vashem onderscheiding.

Wie Frits Iordens en Anna Maclaine Pont waren is te lezen op: “Yad Vashem onderscheiding voor Frits Iordens en Anna Maclaine Pont – Wie waren zij?

Bron: Harry Woertink – 2 september 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s