Open Monumentendag Ommen – zaterdag 11 september

OMMEN – De Open Monumentendag op zaterdag 11 september in Ommen gaat wel door, maar in verkleinde vorm. Met name fietsliefhebber komen deze dag aan hun trekken.

 Molen De Lelie aan het Molenpad, startpunt van de Ommer Monumentendag op 11 september.
Foto: Harry Woertink

Er is een prachtige 24 kilometer lange fietsroute uitgezet door de omgeving van Ommen. Opgave vooraf is niet nodig. Start van de fietstocht is molen De Lelie aan het Molenpad in Ommen. Met Middeleeuwse muziek van het duo “Ontfanck Gheselle” worden de deelnemers muzikaal uitgezwaaid of binnengehaald. Ook een gezelschap op oude historische fietsen en gestoken in klederdracht van het historisch rijwielmuseum uit Ommen is van de partij. Verder kan bij molen De Lelie een kijkje genomen worden in de Scheepstimmerwerf waar de laatste hand gelegd wordt aan de bouw van de Ommer Vechtzomp. Omdat het op 11 september ook Overijsselse Molendag is draaien bij voldoende wind alle Ommer molens.

Gratis routebeschrijving
Nadat molenaar Anton Wolters en Gerda Wermink als voorzitter van de organiserende stichting Open Monumentendag Ommen samen de speciale Open Monumentenvlag hebben gehesen kunnen deelnemers vanaf 13.00 uur de gratis routebeschrijving halen bij de startlocatie. Behalve dat door een mooie historische omgeving wordt gefietst zijn er onderweg enkele onderbrekingen waar voor de deelnemers iets te zien is en bovendien een versnapering wordt aangeboden door de organisatie. Daarnaast kunnen de deelnemers meedoen aan een wedstrijdpuzzel door onderweg enkele vragen te beantwoorden.

Jubileum
Landelijk gaat het om de 35e editie van Open Monumentendag. Zolang ook doet Ommen mee. Echter, vorig jaar werd vanwege corona geen Open Monumentendag in Ommen gehouden. De stichting Open Monumentendag Ommen organiseert dit keer in Ommen dus voor de 34ste keer de Open Monumentendag. Omdat de stichting 35 jaar bestaat wordt wel een jubileum gevierd. Daarom ook is deelname aan de fietsroute dit keer gratis. De 35e Open Monumentendag wordt landelijk letterlijk ingeluid met gebeier van carillons. Ook in Ommen wordt het carillon van het oude gemeentehuis aan de Markt ter gelegenheid van het jubileum bespeeld.

Klassendag
Als voorloper van de Open Monumentendag wordt op vrijdag 10 september een zogenaamde “Klassendag” gehouden. Elk jaar wordt een school uitgenodigd op een speciale locatie om ze bewust te maken van monumenten en daar zuinig mee om te springen. Dit jaar is het de beurt aan scholieren van De Kardoen. Voor de groepen 1 en 2 van de basisscholen in Ommen heeft de stichting Open Monumentendag Ommen een lesbrief samengesteld met het thema “De molenmuis”. Elke school in Ommen is dit prentenboek aangeboden met de bedoeling de kleuters enthousiast te maken voor hun monument in Ommen. Met ‘De Molenmuis’ worden kinderen al heel jong opmerkzaam gemaakt op het cultureel erfgoed in hun eigen woonomgeving. In veel dorpen en steden staat een molen als belangrijk industrieel monument. Dit project laat hen actief meekijken naar de werking van een molen. Thema’s als wonen en werken komen zo tot leven. Het project ‘De Molenmuis’ is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tjibbe Veldkamp. Molenmuis is een muis die heel graag in een molen wil wonen. Hij beleeft er allerlei avonturen en ontmoet zo een kat, een hond, de molenaar en de meid.

Kasteel Eerde
Behalve op zaterdag is er op zondag 12 september ook een activiteit in het kader van de Open Monumentendag. Kasteel Eerde is na restauratie geopend voor het publiek. Natuurmonumenten is de organisator van deze dag en heeft gekozen om met tijdsloten te werken zodat de vereiste 1,5 meter is te garanderen. Deelnemers op de zondag op Kasteel Eerde kunnen zich gratis aanmelden (verplicht) via de speciale webpagina over Open Monumentendag van Natuurmonumenten (zoekterm Eerde of Landgoed Eerde).

Bron: Harry Woertink – 23 augustus 2021

Een gedachte over “Open Monumentendag Ommen – zaterdag 11 september

 1. Hallo,

  Ik wil mij aanbieden om als kantkloster te zitten bij de molen de lelie.

  Ik hoop snel te mogen horen of jullie dit leuk vinden.
  Ik wil dan met een plastic masker voor, bij jullie kantklossen.

  Annette Langhout

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s