Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw (4)

Het Historisch Museum in Ommen wordt vernieuwd. Eerder bekend als “Oudheidkamer” en “Streekmuseum” zal het Historisch Museum dit jaar in gebruik genomen worden. In de aanloop daar naar toe een reeks artikelen over de historie van het museum; dit is deel 4.

 1979. Na de restauratie van de molen. Rechts het nog bestaande molenaarswoning en links de in 1984 afgebroken woning Den Oord 4 waar een nieuwe woning is gebouwd.
Foto: OudOmmen
Zie voor meer foto’s de albums (en subalbums) “Molen Den Oordt / Streekmuseum” en “2021/01 – Inrichting nieuwbouw”.

Beheerder
Nadat in 1969 ook het Tolhuis aan de expositieruimte van de Oudheidkamer kan worden toegevoegd gaat het crescendo. Toeristen komen graag een kijkje nemen. Druk heeft de Oudheidkamer het ook met touringcars die met hun dagreisjes een bezoek aan de Oudheidkamer brengen. Mede door de toename van het toerisme in Ommen, is het noodzakelijk de Oudheidkamer als bezienswaardigheid beter te coördineren en een beheerder aan te stellen. In 1981 kan via detachering door het werkvoorzieningsschap voormalig banketbakker Gerard Kelderman worden benoemd als vaste beheerder van de Oudheidkamer. Tot dan toe werd de Oudheidkamer gerund door enthousiaste vrijwilligers, met de bestuursleden Jan Lucas (voorzitter), Peter Vosselman (secretaris), Gerrit van der Kolk (penningmeester), Mans Gerrits, Harm Oldeman, Henk Wittenberg en Harry Woertink. De vrijwilligers die als suppoosten optreden doen het graag en kunnen rekenen op een uitstapje aan het einde van het seizoen.

Fotoarchief
Het reilen en zeilen is vanaf het ontstaan van de Oudheidkamer mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente en trouwe contribuanten. Daarnaast wordt een bescheiden entree geheven. Onder bezielende leiding van Kelderman groeit de Oudheidkamer tot een volwaardig cultuur-historisch museum. De eerste twee jaar werkt Kelderman aan de inrichting van de Oudheidkamer. Soort bij soort rangschikte hij de bezittingen, zodat het geheel overzichtelijker werd en er allerlei leuke hoekjes ontstonden met oude klederdrachten en een schoolklasje centraal. In 1983 beginnen de historicus Gerrit Steen en Kelderman in de wintermaanden met het opzetten van een fotoarchief van de gemeente Ommen in het gemeentehuis. De ongeveer 2000 foto’s die het archief besloeg waren grotendeels afkomstig van H. Oldeman en H. Ekkelkamp. Dit archief is verder aangevuld met foto’s van huizen en straten van recentere datum. Kelderman maakte ook verschillende diaseries en films over oudOmmen en voor de scholen werd een klankbeeld gemaakt over de Tweede Wereldoorlog die in de Oudheidkamer werd getoond.

Uitbreiding
Door de toename van de collectie bleek de huisvesting spoedig te klein. Bovendien bevond de expositie zich tot in de tachtiger jaren zich nog steeds in een vochtige onverwarmde ruimte onderin in de molen, de zogeheten zaagloods. Het duurt tot midden jaren tachtig voordat daar verandering in komt. Naast de bestaande zaagloods komt in 1986 uitbreiding met een nieuwe zaal, keuken, toiletruimte en entree. Ook wordt dan alles centraal verwarmd. Echter, er ging wel een en ander aan vooraf.

Barricades op
Toen de gemeente Ommen in 1955 de molen aankocht samen met het molenaarshuisje van de familie Oldeman, verlieten broer en zus, Hendrik- en Gerritdina Oldeman het molenaarshuisje om vervolgens te gaan wonen in het huisje ernaast, wat ze in eigendom hadden gehouden. De gemeente kreeg het recht van eerste koop van dit huisje. Nadat Hein en Dina Oldeman beiden waren overleden kwam het huisje in 1981 in het bezit van de gemeente. De gemeente wilde dit huisje toen verkopen. Dit tegen de zin van het bestuur van de Stichting Oudheidkamer. Volgens het stichtingsbestuur was het logischer dat het leeggekomen huisje toegevoegd zou worden aan de Oudheidkamer, om zo een eind te maken aan het nijpend ruimtegebrek. Maar het bestuur van de Oudheidkamer kreeg geen medewerking van de gemeente. Het bestuur ging daarom de barricades op met als uiteindelijk resultaat dat de Oudheidkamer als compromis van de politiek de toezegging kreeg om direct naast de bestaande zaagloods van de molen een nieuwe ruimte te bouwen. Zodoende kon de gemeente het huisje Den Oord 4 in 1984 afbreken om er een nieuwe woning voor terug te plaatsen. Deze nieuwgebouwde woning werd in 1985 gekocht door Gert Hoekman. Het molenaarshuisje werd door de gemeente in 1987 verkocht aan Gerrit en Betty Steen die het sinds 1977 ook huurden.

Streekmuseum
De nieuwe uitbreiding van de Oudheidkamer naast de molen werd gebouwd door aannemersbedrijf Weelink. De officiële opening van deze nieuwe ruimte volgde in 1986. Vanaf dat moment was er een mooie expositieruimte ontstaan waar mensen met plezier konden vertoeven. De collectie van het museum werd dusdanig groot en divers dat het bestuur besloot dat de naam “Oudheidkamer” niet meer voldeed. Daarom werd de naam van het museum veranderd in “Streekmuseum”. Op 8 augustus 1990 maakte de toen 61-jarige Kelderman (1929-2007) gebruik van VUT-regeling en nam op feestelijke wijze afscheid als beheerder.

Het vervolg van deze serie met onder andere koninklijk bezoek in deel 5. Zie ook deel 1, deel 2 en deel 3 van deze serie.

Bron: Harry Woertink – 24 januari 2021 | Overname van dit artikel is alleen toegestaan met vermelding van bron: “OudOmmen.nl – Harry Woertink”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s