OVC’21 viert 100 jaar bestaan als oudste Ommer sportvereniging (3)

Voetbalvereniging OVC’21 viert dit jaar haar 100 jaar bestaan. Deze serie gaat over de historie van Ommens oudste sportvereniging.

 De Ommer Voetbal Club in het jaar van oprichting.
Foto: OudOmmen

Degradatie
Tot 1950 weet het eerste elftal van OVC zich in de vierde klasse te handhaven. De degradatie naar de afdeling Zwolle zorgt voor nogal beroering. Tot het laatste toe bleef men hopen dat degradatie achterwege zou blijven. Twee jaar achtereen wist OVC op het allerlaatste nippertje het vege lijf te redden, dus waarom nu niet? Voor een antwoord op deze vraag wendde de krant zich in mei 1952 tot OVC-secretaris en medeoprichter Hein Lokin. Deze sprak van een harde klap om na 10 jaar spelen in de KNVB te moeten degraderen. Lokin: “Maar onze ploeg is inderdaad de zwakste van deze afdeling. De aanvang van de competitie was hoopvol, maar in de loop van het seizoen verloren we twee beproefde spelers, die wij niet afdoende konden vervangen. Het is juist gebrek aan spelersmateriaal dat ons bestuur grote zorgen baart. In onze glorietijd konden wij onze ploeg aanvullen met spelers uit Lemelerveld, Den Ham, Hardenberg. In de loop der jaren zijn in deze plaatsen ook verenigingen opgericht, dus is deze aanvulling voor Ommen verkeken. Een grote handicap is, dat er in Ommen geen voldoende werkgelegenheid is, waardoor goede spelers vaak noodgedwongen naar elders vertrekken. Een verheugend verschijnsel is de steeds toenemende groei der vereniging. Het bestuur wil trachten dooreen intensieve training het spelpeil op te voeren, en wie weet komen we dan het volgende jaar weer in de KNVB”, zo weet de krant uit de mond van Lokin op te tekenen. In 1951 wordt het 30-jarig bestaan gevierd. Omdat het zilveren jubileum ongemerkt voorbij is gegaan wordt besloten het dit keer grootser aan te pakken. Gerard van Doorn is verzocht met zijn cabaret-ensemble met een speciaal programma op te treden.

Bouw kleedkamer
Als de KNVB bij herhaling erop wijst dat OVC voor de voetballers kleedgelegenheid moet bieden naast het veld zijn de leden niks te beroerd om hun handen uit de mouwen te steken. Ze gaan aan de slag. Beschermheer van de vereniging, baron van Pallandt, stelt de club gratis hout beschikbaar. Zolang de bouw bezig is stelt de Nederlandse Padvindersvereniging een gedeelte van de Padvindersboerderij beschikbaar als kleedkamer. In het Laar treden op de eerste zaterdag 15 OVC’ers aan om gewapend met schoppen onder de deskundige leiding van Willem de Jonge een begin te maken met de eerste werkzaamheden voor de bouw van een kleedkamer. Alle arbeid wordt zoveel mogelijk door de leden verricht. Leveranciers hebben toegezegd de materialen tegen kostprijs te leveren. Op deze manier krijgt OVC een goedkope kleedkamer die ook dienst kan doen als clublokaal. Half augustus 1952 is het zover dat het voltooide kleedlokaal aan het OVC-bestuur kan worden overgedragen. OVC-voorzitter, de heer E. Lambers, aanvaardde het gebouw in grote dank en zei dat hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan. Zonder Willem de Jonge en zijn staf van medewerkers, die al het werk belangeloos hebben gedaan, zou het nooit zover gekomen zijn omdat de kas zulk een grote uitgave niet toeliet, aldus de voorzitter. Bijzondere woorden van dank richtte de voorzitter dan ook tot de initiatiefnemer Willem de Jonge en de heren J. Mensink. H. Bosch, H. Kothuis, W. de Wit, R. v. Aalderen, J. Pannekoek en A. Wessel. Aangezien de bouwkosten van de kleedkamer nog steeds op de begroting drukken, organiseert Willem de Jonge in oktober 1955 een tweedaagse bazaar met een bliksemloterij waaraan fraaie prijzen zijn gekoppeld. Na afloop kan een flinke opbrengst van de bazaar wordt aangewend voor de aflossing van de schuld.

Jubileum
Eerste elftalspeler Jan Makkinga wordt in 1954 gehuldigd in verband met zijn 20-jarig jubileum als voetballer. Hij ontvangt als aandenken een vulpen met inscriptie van het bestuur. Aanvoerder J. Aptroot biedt Jan Makkinga namens het eerste elftal een boekwerk aan en voor mevrouw Makkinga is er een fraaie ruiker. In 1955 verlaat Aptroot Ommen en OVC. Dit betekent voor OVC een groot verlies en een verzwakking, weet de krant dan te melden. Tot overmaat van ramp verlaat ook de jeugdige Arend Jalving de club wegens zijn vertrek naar het buitenland. Oud penningmeester J. Meiering wordt in 1955 benoemd tot erelid in verband met de belangrijke diensten die hij de vereniging bewezen heeft. Het jaar daarop wordt een nieuw elftalcommissie samengesteld uit de heren Kl. Altena, A. Arts en J. Kruithof.

35-jarig jubileum
In 1956 gaat het 35-jarig jubileum niet onopgemerkt voorbij. Het bestuur biedt haar leden in Hotel Wiltsangk een gezellige avond aan. Voorzitter H. J. Verheyen maakt van deze gelegenheid gebruik speciaal de verdiensten van secretaris H. C. H. Lokin te memoreren. Namens de spelers krijgt de club een fraaie vlag aangeboden. De avond wordt doorgebracht met muziek, zang, dans en hersengymnastiek. Voor de junioren is er een feestavond met sportfilm.

Jan Makkinga
In een vriendschappelijke wedstrijd september 1956 tussen Ommen en Dedemsvaart speelt de populaire Ommer back Jan Makkinga (41) voor het laatst mee. Hij wordt bedankt voor de wijze waarop hij meer dan 25 jaar de kleuren van OVC heeft hooggehouden. Willem de Jonge bedankt Makkinga namens de oud-leden en belooft de afscheidnemende OVC’er als herinnering aan de wedstrijd een foto van de beide elftallen. In 1957 zijn een groot aantal spelers van OVC door de A-griep buiten gevecht gesteld, zodat het bestuur uitstel van de vastgestelde wedstrijd Ommen-Vios moet aanvragen.

Dorus en Koninklijke onderscheiding voor meneer Hein
Het is weer groot feest als in 1961 het 40-jarig bestaan van de club wordt gevierd. Bij gebrek aan een grote zaal was voor deze gelegenheid op het speelveld een enorme tent geplaatst, goed voor 1400 zitplaatsen. Tom Manders is dan te gast met zijn befaamde Toms Show. Het officiële gedeelte, dat aan dit programma voorafging, is één grote hulde aan de populaire secretaris, H. C. H. Lokin (meneer Hein), de enige nog actieve medeoprichter van de vereniging. Namens de KNVB bood de heer Jo van Marle zijn gelukwensen aan. Hij gewaagde van de grote waardering, die de KNVB heeft voor het feit, dat in dit deel van het land de voetbalsport al 40 jaar wordt beoefend. Onder daverend applaus overhandigde hij hierna de Bondsvlag van de KNVB aan de voorzitter de heer F. Gankema. De heer Van Hessum, sprekend namens de KNVB-afdeling Zwolle, blikte terug op de oude gloriedagen van OVC en vooral op de befaamde Paastoernooien. Hij bood de vereniging een plaquette aan en de heer H. C. H. Lokin de zilveren afdelingsspeld. Voor het hoogtepunt van deze avond zorgde burgemeester Van Reeuwijk, toen hij meedeelde dat het H.M. de Koningin had behaagd om de heer Lokin te onderscheiden met de eremedaille in zilver behorende bij de Orde van Oranje-Nassau.

Dit is deel 3 over de historie van OVC’21 (zie ook deel 1 en deel 2). Meer in deel 4.

Bron: Harry Woertink – 20 januari 2021

Een gedachte over “OVC’21 viert 100 jaar bestaan als oudste Ommer sportvereniging (3)

  1. ik weet nog dat mijn vader Klaas Klosse lid was van de elftalcommissie met o.a. ome Dolf Wessel en een meneer Land als die dan binnenkwam (bij ons thuis) werd er geroepen : Land in zicht. Verder deden we als vriendinnen mee met de fancy fair of zoiets en mochten wij bij Kuijt in de keuken bekers en medailles poetsen. Een kaartje kostte dacht ik een kwartje als je een wedstrijd wou bezoeken. Er was soms hommeles met Rohda en ik zie nog een suporter voor de bus van Rohda staan met de vuist gebald, weet ook nog wie het was, maakte toen grote indruk op me.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s