Ommer strijkje, Vecht en Regge en wethouder Petter onderwerpen in nieuwste De Darde Klokke

OMMEN – In het jongste nummer van het Ommer historisch tijdschrift “De Darde Klokke” (nummer 197) wordt een bijna vergeten deel van de Ommer historie belicht.

 De jongste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (197).

Het gaat om het “Ommer strijkje”. In het begin van de twintigste eeuw schieten kleine orkestjes als paddenstoelen uit de grond. Het repertoire van deze orkestjes bestaat grotendeels uit populaire, lichtklassieke werken. Ommen blijft niet achter, want in 1924 wordt het Ommer Strijkje opgericht. Als later ook muzikanten met een blaasinstrument toetreden wordt het Ommer Strijkje omgedoopt in “Ommer Symphonie”. Ze zijn regelmatig te zien en te horen voor de liefhebbers. Bij het feest ter gelegenheid van het veertigjarig ambtsjubileum van dokter C.J. Warnsinck op 1 november 1930 ontbreken ze evenmin. In de feestelijk ingerichte zaal van Hotel De Zon gaan de voetjes van de vloer. Het Ommer Strijkje en de Ommer Symphonie waren zo’n tien jaar lang erg populair en voor de ontwikkeling van de muziekcultuur in Ommen een aanwinst.

Vecht en Regge
In de jongste uitgave van de Darde Klokke verder aandacht voor Vecht en Regge. Ommen is gezegend met deze twee rivieren die zich als zilveren linten een weg banen door het landschap. Ze boden gelegenheid om met zompen, schepen met een platte bodem vanwege de geringe diepte van de Vecht en de Regge, goederen over het water te vervoeren. Zwolle was daarbij een belangrijke doorvoorhaven door het stapelrecht uit 1438, die bepaalde dat alle goederen uit Duitsland die via de Vecht werden vervoerd in Zwolle op de markt moesten worden gebracht.

Wethouder Petter
Ook in de Darde Klokke een verhaal over Klaas Petter uit de Ommer buurtschap Emsland. Hij was boer, raadslid en 23 jaar wethouder. Klaas Petter (1870-1946) was een van de eerste bewoners van de weg in het Emsland, die sinds 1 juli 1959 ‘Wethouder Petterweg’ wordt genoemd. In 1917 werd Petter raadslid voor de Anti-Revolutionaire Partij (AR of ARP) in Stad-Ommen. In 1919 wordt Petter naast raadslid voor het eerst gekozen tot wethouder naast wethouder Gerrit Paarhuis (1861-1956), die deze functie al sinds 1899 bekleedde in Stad-Ommen. De heren kregen een ‘jaarwedde’ van tweehonderd gulden. Als in 1923 Stad- en Ambt-Ommen samengevoegd worden tot een gemeente Ommen werd Klaas Petter opnieuw gekozen tot wethouder. In de nieuwste uitgave ook een lijst met namen van de Ommer Indiëgangers die tussen 1945 tot 1949 naar ‘Indië’ – het huidige Indonesië – zijn gestuurd om daar ‘orde en vrede’ te brengen. Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Bron: Harry Woertink – 1 december 2020

Een gedachte over “Ommer strijkje, Vecht en Regge en wethouder Petter onderwerpen in nieuwste De Darde Klokke

  1. Geachte redactie,
    De laatste tijd ben ik druk doende met het uitpluizen van mijn stamboom. Ik, Peter Pijlman, ben de jongste kleinzoon van Alle Jan Pijlman (oud-raadslid Stad Ommen in het begin van de vorige eeuw). Nu werd ik via een kennis op de hoogte gesteld van een artikel in De Darde Klokke. Daarin zou een artikel staan waarin mijn opa wordt vermeld (ook met foto).
    Bestaat de mogelijkheid dat ik een afschrift van dit artikel/foto zou mogen ontvangen.
    Bij voorbaat vriendelijke dank.
    Met vriendelijke groet,
    Peter Pijlman

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s