Martend Makkinga (22 mei 1912 – 17 oktober 1986) heeft veel betekend voor de geschiedenis van zijn geliefde Ommen.
Martend Makkinga
Afbeelding: OudOmmen
Zie ook het album “1. Martend Makkinga”, de verzamelplek voor alles over Martend Makkinga.
Een bekend persoon in de Ommer gemeenschap was Martend Makkinga. Zijn grootste hobby was de historie van Ommen. Hij was medeoprichter van de “Gemienschop van Oll Ommer”, waarvan hij tien jaar voorzitter is geweest, en het historisch tijdschrift “De Darde Klokke”. Als historicus heeft Makkinga veel betekend voor de geschiedenis van Ommen. Hij wist er alles over te vertellen. Zijn motivatie inspireerde anderen ook om zich voor de plaatselijke historie te interesseren. Praten met Makkinga was praten over Ommen en zijn historie. Twee zaken die hem als rechtgeaarde, geboren en getogen Ommer na aan het hart lagen.
Markant
Makkinga was zijn hele leven ongehuwd, had geen auto en geen typmachine, om over internet nog maar te zwijgen. Desondanks gelukte het hem de geschiedenis van Ommen te ontrafelen. Door zelf onderzoek of met behulp van archieven waar dan ook. Een markant figuur, zo kan Martend Makkinga omschreven worden. Iemand die het in de diepte en meer nog in de breedte zocht. Je kon met hem over alles praten en discussiëren. Ook – en misschien juist wel daarom – wanneer je niet gelijk en niet (meer) uit dezelfde opvatting dacht. Makkinga had veel interesse voor theologische kwesties en had hierover een verzameling van naar schatting bijna tweeduizend boeken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtte Makkinga verzetswerk, waarover hij overigens – evenals de meeste verzetsmensen van toen – nooit heeft willen praten.
Op- en top Ommer
Makkinga, voor velen ook bekend als “MM” of gekscherend “Roomse Martend”, was op- en top Ommer. Iemand met een groot hart voor de geschiedenis. Ook had hij veel belangstelling voor de archeologie. Bij nieuwbouw in de kom van Ommen was hij het die kruipend in bouwputten op zoek ging naar bewijzen van onder andere de Ommer stadsmuren. Ook zorgde hij ervoor dat vondsten geconserveerd werden. Zijn liefde voor de Ommer historie was groot. Grote interesse had Makkinga ook in de “Afscheiding” van de hervormden en gereformeerden in 1834 met dominee A.C. van Raalte en was begaan met de Ommer Joodse gemeenschap. Hij was een groot pleitbezorger voor een gedenksteen op de Joodse begraafplaats als herinnering aan de Joodse Ommer bevolking die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. De gedenksteen is er gekomen.
De Darde Klokke
Makkinga is geboren in een Gereformeerd nest, maar bleef na zijn overgang naar de Rooms Katholieke kerk onbeperkt zijn interesse houden voor de Afscheiding van 1834 en publiceerde daar regelmatig over. Zijn publicaties vonden hun weg in onder andere De Darde Klokke. Behalve in De Darde Klokke schreef hij ook als correspondent in de weekkrant “Nieuws uit Ommen”. Omdat hij veel langs de weg was zag hij en hoorde hij veel. Maar werd hem ook veel toevertrouwd met de bedoeling dat in de krant aan te stippen. Gemaakte aantekeningen belandden dan op de achterkant van zijn sigarendoos om ze naderhand thuis uit te werken. De artikelen verschenen dan onder de noemer van “Ditjes en Datjes” in de krant en werden onderschreven met de letters: “MM”.
Makkinga was botermaker van beroep en heeft als zodanig achttien jaar bij de zuivelfabriek in Ommen gewerkt. Hij was een aantal jaren jeugdleider van de Sociale Jeugdzorg. Tot aan zijn pensionering was hij tijdschriftenbezorger. Hij is van 23 april 1970 tot 31 augustus 1970 raadslid geweest voor de PvdA en van 3 september 1974 tot 31 augustus 1978 voor Gemeentebelangen. Een broer van Martend was Dieks Makkinga, die vooral bekend werd met het schrijven van verhalen in het dialect. Op 17 oktober 1986 overleed Martend Makkinga in het ziekenhuis in Almelo. Hij is 74 jaar geworden.
Bron: Harry Woertink – 20 mei 2020
Mooi, zorgvuldig en goed beschreven door Harry Woertink: “Een echte canon van mijn oom Martend, een echte Ommer”. Dankjewel
LikeLike