Fietsmuseum Ommen met unieke collectie oorlogsmateriaal – opening 11 april 2020

OMMEN – Het Fietsmuseum Ommen komt met een unieke expositie over het thema “75 jaar Vrijheid”. Naast de tentoonstelling van de bestaande collectie van historische rijwielen is een verzameling ondergebracht van de broers Johan en Gerard Overweg.

 Johan en Gerard Overweg met unieke expositie oorlogsmateriaal in Fietsmuseum Ommen.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “Expositie ’75 jaar Vrijheid’”.

Oude fietsen van uit en vóór de oorlog. In gebruik bij iedereen, of bij soldaten uit Nederland en na de bevrijding bij Engelsen en Canadezen. Het gaat om een particuliere verzameling oorlogsmateriaal die niet eerder op deze wijze is bijeengebracht. Ook materialen, voorwerpen en (archeologische)vondsten uit de Tweede Wereldoorlog. Verder originele militaire kleding waar de bekende blauwe overall van iemand van de Binnenlandse Strijdkrachten niet ontbreekt. De thema-expositie die op 11 april opent geeft de bezoeker een goed beeld van de periode 1940-1945.

Amerika
Met foto’s, materialen, schilderij en een maquette wordt een bijzondere verhaal van de 23-jarige Lonnie Oscar Holloway uitgebeeld. Deze Amerikaanse militair is vanuit een Duits machinegeweer in 1944 omgekomen in de Belgische Ardennen. In 2011 vinden de broers Overweg in een oude mortierput een armband die de gesneuvelde militair toe behoort. Via internet achterhalen ze de familie in Texas en zorgen er voor dat de armband weer in Amerika terecht komt. Uiteindelijk leidt het vinden van de sporen uit 1944 niet alleen tot het verzamelen van allerlei oorlogsmateriaal, maar ook tot het schrijven van een inspirerend boek over het leven van een gesneuvelde Amerikaanse militair. Het contact met de familie in Amerika is er nog steeds.

Fietsen inleveren
In de expositie verder stukken over de invordering van fietsen. Er stond een financiële vergoeding tegenover, maar Joodse inwoners moesten hun fietsen inleveren zonder vergoeding en eerst eventuele reparaties uitvoeren voor eigen kosten. Er zijn archeologische vondsten te zien afkomstig van de Duitsers, maar ook van de geallieerden. Uit de omgeving van het Ommer NS-station komen zwaardere patronen die bij de beschietingen van het spoor werden gebruikt, waaronder ook 20mm hulzen afkomstig van jachtvliegtuigen. Uit de omgeving van Kamp Erika worden vondsten getoond van een Duits kampement met onder andere een tube Duitse tandpasta, theelepels en een poederdoos. Verder zinken oorlogsmunten en knopen van de uniformen van Duitse en Nederlandse militairen. Ook is er een naamplaatje van een Amsterdammer die tijdens de hongerwinter in het oosten van het land verbleef en waar de familie ook van opgespoord kon worden.

Vrijwilligers
Het nieuwe seizoen van het Fietsmuseum aan de Brugstraat 21 begint op 11 april, de Bevrijdingsdag van Ommen. Als coördinator van het vrijwilligersteam is Dineke Broekmaat op zoek naar uitbreiding. Wie interesse heeft om als vrijwilliger bij het museum actief te zijn kan met haar contact opnemen, telefoon 0529-456209.

Bron: Harry Woertink – 8 maart 2020

Een gedachte over “Fietsmuseum Ommen met unieke collectie oorlogsmateriaal – opening 11 april 2020

  1. Leuk kom zeker kijken! Maar waar zijn de fietsen van de bevrijders?? Geen bsa Phillips of ander Engels spul ! Foldingbicycle of MK V of Duits spul??? Denk dat er best wat te lenen was in de kring van fiets verzamelaars en militaria

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s