OMMEN – Opengestelde gebouwen, historische fietsen en muziek, wandelingen en de onthulling van een zwaar authentiek kanon op de vestingwallen bracht zaterdag 8 september tijdens de Open Monumentendag honderden belangstellenden naar de oude vesting en voormalige bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid.
Na de onthulling was er veel belangstelling voor het kanon.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s de albums “Molen De Star OMD 2018”, “Ommerschans OMD 2018” en “Tolhuis Witharen OMD 2018”.
De Open Monumentendag op de Ommerschans was een grote publiekstrekker. Het was de hele dag dan ook een komen gaan van bezoekers. De activiteiten bestonden uit een fietsroute door het gebied en wandelingen met een gids over de voormalige vesting. Verder de openstelling van enkele gebouwen. De Open Monumentendag werd officieel geopend door burgemeester Hans Vroomen. Dat gebeurde met het doorknippen van een lint over de weg. Daardoor konden fietsers op rijwielen van het Historisch rijwielmuseum uit Ommen beginnen met hun tocht door het gebied van de Ommerschans.
Succes
Met de grote belangstelling is de organiserende stichting Open Monumentendag Ommen dik tevreden. Het succes had volgens de organisatie te maken met verschillende factoren. “In de eerste plaats het mooie weer. Ook de onthulling van het kanon op de vesting zorgde voor veel publiek. Daarnaast is de Ommerschans steeds meer in het nieuws. Veel mensen willen met eigen ogen zien en horen hoe bijzonder de geschiedenis van de Ommerschans is. Dat kon vandaag”, aldus Gerda Wermink van de stichting Open Monumentendag Ommen. De geschiedenis van de Ommerschans was vervat in een mooie brochure met foto’s van historische gebouwen langs de route. Een muzikaal duo zorgde voor de juiste noten die ook in de periode van de schans en van de bedelaarskolonie werden gespeeld.
Kanon
Wel een schans en water, maar een kanon ontbrak nog op het oude militaire verdedigingswerk uit de Tachtig jarige oorlog. Tijdens de Open Monumentendag was het zover dat er ook een kanon is. Commissaris van de Koning Andries Heidema had de eer om de officiële onthulling te verrichten: het hijsen van de provinciale vlag die over het kanon was gespannen. Met het kanon kan de militaire historie van de schans nog beter gevisualiseerd worden en maakt de schans als erfgoed aantrekkelijker. De gietijzeren schietbuis is door het Nederlands Artilleriemuseum in ’t Harde in eeuwigdurende bruikleen gegeven. Het schiettuig is geplaatst op een solide houten onderstel, een zogenaamde affuit, die na adviezen van het artilleriemuseum en de werkgroep ‘Kanonnen’ uit Brielle is gebouwd. Daarbij werden oude bouwtechnische tekeningen gebruikt van de Menno van Coehoorn Stichting. Oude tijden van Bommen Berend, de beruchte bisschop van Münster die in de zeventiende eeuw plunderend door Overijssel trok, komen weer tot leven op de Ommerschans. Het circa 2.000 kilo zware wapen dateert uit 1786. De Ommerschans is niet alleen van groot historisch belang als strafkolonie voor paupers die hier in 1819 werd gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid, maar ook als verdedigingswerk dat vanaf 1628 twee eeuwen dienst deed als toegangspoort van oost- naar Noord-Nederland, in een van de weinige begaanbare routes door een uitgestrekt moerassig veengebied in Overijssel en Drenthe.
Bron: Harry Woertink – 8 september 2018