Klassendag op de Ommerschans voor leerlingen Guido de Brèsschool

Als voorloper van de Open Monumentendag was er vrijdag 7 september voor de scholieren van GBS Guido de Brèsschool uit Ommen een zogeheten Klassendag.

 Scholieren op de voormalige vesting de Ommerschans.
Foto: Harry Woertink

De leerlingen van groep 8a en b werden op de Ommerschans rondgeleid met de bedoeling de jeugd actief te betrekken bij het monumentale erfgoed in hun omgeving. De schans is een Rijksmonument en tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september het thema van de dag.

Elk jaar wordt door de organiserende Stichting Open Monumentendag Ommen een school uitgenodigd voor deze Klassendag. Dit keer ging het om totaal 36 leerlingen, die door de gidsen Linde Stokvis en Harry Woertink over de voormalige militaire vesting werden geleid. Behalve over de periode van de Tachtigjarige oorlog dat de schans dienst heeft gedaan was er tijdens de excursie ook aandacht voor de periode 1820-1889 toen op de Ommerschans een bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid was gevestigd.

De excursie werd begonnen bij de voormalige kerk van de Ommerschans. De scholieren waren erg enthousiast en lieten weten veel opgestoken te hebben. De omgeving was voor de meeste scholieren onbekend gebied en ook de geschiedenis van de Ommerschans. Onderweg was een spelletje ingelast: er moest een woord gevormd worden van letters die langs de route zichtbaar waren. Dat bleek uiteindelijk het woord “Schans” te zijn. Aan het eind van de tocht lag er voor de kinderen een verrassing te wachten in het Rustpunt van het Thomashuis: een lekker ijsje.

Bron: Harry Woertink – 7 september 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s