Op De Dante in Ommen

In de zeventigerjaren van de vorige eeuw is begonnen met de bouw van de eerste woningen in de wijk die “De Dante” wordt genoemd.

 De boerderij van Paarhuis die nu verscholen in de woonwijk De Dante ligt.
Afb.: OudOmmen

De naam “De Dante” is een afgeleide van “Dannete” en waarschijnlijk later verkort tot Dante. In de heffingslijst met belastingopgave voor vuurhaarden, de Vuurhaardencedule, opgetekend omstreeks 1636 van de Stad Ommen, staat in artikel 10 dat het verboden is op ‘de Dannete’ zoden te steken. Van het terrein wordt gezegd dat het met heide is begroeid en dat er ook vliegdennen staan. Dennenboom wordt in plat “Dannenboom” genoemd en afgekort “Danne”. Met de start van woningbouw op Dante Zuid werd in de tachtiger jaren begonnen. Toen waren er op enkele plekken van dit gebied nog dennenbosje en naalddennen te vinden. Het overige is in de negentiende eeuw in cultuur gebracht. De OBS De Dennenkamp geeft met de naam van de school de geschiedenis van het gebied heel goed weer. De school ligt ook exact op de Dante. Dat geldt ook voor de CBS Het Koloriet en het appartementencomplex De Nijenhagen. Het woongebied ten noorden van de Kievitstraat (Dante Noord) heeft niets met de Dante van doen.

Ommer Mars
De Dante was eerder een stuk hoger gelegen zandgrond op de Ommer Mars. De Ommer Mars was het gedeelte ten westen van de Stadshaghen (Danteweg) tot aan waar nu het Ommer kanaal is gelegen. (Het kanaal is van omstreeks begin ’60 en een alternatief van het gedempte Ommerkanaal dat eerder vanaf de Balkerweg richting Ommen liep). De vroegere Dante was het gebied wat ligt aan de westkant van Stadshagen tussen de Varsenerdijk en de Kievitstraat. Voordat sprake was van woningbouw werd het gebied gemarkeerd met enkele kleine boerderijtjes en kippenhokken, gelegen aan de Eerste-, Tweede – en Derde Danteweg. Een tweetal boerderijtjes (van Nijkamp en Paarhuis) op de Dante van toen zijn blijven staan (ook van Schuldink pal aan de Varsenerdijk, maar die is later toch afgebroken) en liggen nu verstopt in de woonwijk en ook die (van Martens en Swarts) aan de rand wat nu Steenuil heet.

Bron: Harry Woertink – 4 juli 2018

2 gedachten over “Op De Dante in Ommen

  1. Prachtige sfeerfoto van de boerderij van mijn opa en oma paarhuis. Is het mogelijk dat ik hier een afdruk van kan krijgen? uiteraard tegen betaling van de kosten. Mag ook digitaal zodat ik deze zelf kan afdrukken.

    Met vriendelijke groet,
    Ina Aitink

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s