OMMERSCHANS – Wie heeft ideeën om het 200 jarig bestaan van de Koloniën van Weldadigheid in de Ommerschans op een mooie wijze te herdenken. De vereniging Ommerschans organiseert daarom twee informatieavonden om daar achter te komen.
Achter de schermen wordt door de vereniging de Ommerschans al hard gewerkt aan het maken van ‘kolonisten’-kleding.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “200 jarig bestaan Koloniën van Weldadigheid”
De eerste is op dinsdag 3 oktober 19.30 uur in het gemeentehuis van Hardenberg en de tweede op donderdag 5 oktober 19.30 uur in het gemeentehuis van Ommen. Iedereen mag ideeën aanleveren of het nu gaat om een organisatie, bedrijf, sportclub of vereniging. Het kan een item worden wat men eet of meeneemt als souvenir, een evenement, een muziekstuk, theater, kunstwerken of een sporttoernooi. Het maakt niet uit of het een gebaar is, een commercieel idee, een evenement of een beleving. Als het maar in het teken van de Maatschappij van Weldadigheid of kolonie de Ommerschans staat. Het gaat ook niet om een eendaagse activiteit maar om een evenement dat een seizoen (april t/m oktober) duurt. Hiervoor wordt een evenementenkalender gemaakt, zodat de verschillende evenementen elkaar versterken.
Koloniale kleding
De diverse activiteiten die de vereniging de Ommerschans gaan organiseren worden opgefleurd met “kolonisten” zoals deze ook 200 jaar geleden gekleed waren. Achter de schermen wordt al hard gewerkt aan het maken van kleding. Hiervoor worden voorbeelden gebruikt van vroeger. Dames die handig zijn met naald en draad, naaimachine, het knippen van patronen of het breien van kousen zijn wekelijks aan de slag gegaan met de bedoeling deze klus volgend jaar april klaar te hebben. Ook een spinnenwiel is van zolder gehaald om schapenwol te spinnen met de bedoeling om van het garen kousen te breien. Bij evenementen op de Ommerschans zal de koloniale kleding gedragen worden door onder andere bestuursleden van de Vereniging De Ommerschans.
200 jaar
De bedoeling van de initiatiefnemers is om de voormalige landbouwkolonie de Ommerschans op de kaart te zetten. Twee eeuwen geleden werd gestart met zeven Koloniën van Weldadigheid. Hier begonnen verarmde gezinnen uit de steden een nieuw bestaan in de landbouw. De Ommerschans was één van de kolonies van deze maatschap. met als doel om het groeiende aantal paupers, bedelaars, landlopers, vondelingen en wezen op te voeden tot zedelijkheid en een bestaan te laten opbouwen. Tijdens de kolonieperiode woonden tot wel 1500 mensen tegelijkertijd op de Ommerschans. Destijds bezat de Ommerschans het grootste gebouw van Nederland. Er werd gewerkt, gewoond, gebeden en geleden. In het hospitaal zijn baby’s geboren, zieken verpleegd met de beste medicinale kruiden die groeiden in de kruidentuin. Ruim 5400 bewoners hebben de kolonie echter nooit meer verlaten, zij liggen begraven op de kleine begraafplaats. De bijzondere betekenis van de koloniën is aanleiding geweest om ze voor te dragen als werelderfgoed van Unesco. Naar verwachting valt in de zomer van 2018 de beslissing of ze werelderfgoed worden.
Bron: Harry Woertink – 24 september 2017