OMMEN – Het gaat niet goed met de vogelstand in de Vechtstreek. Met deze constatering werd een halve eeuw geleden in Ommen de vereniging met de naam “Vogelbescherming De Vechtstreek” opgericht.
Initiatiefnemers destijds waren Koop Bakker, Frans Van Elburg, Jan van ’t Zand, Ab van der Meulen en Hendrik Wesseling. Allen hadden allen een grote betrokkenheid voor de natuur en in het bijzonder met vogels. Ook al ruim daarvoor hielden deze vogelliefhebbers zich bezig met de bescherming van vogels zoals het maken van nestkastjes en het voeren van vogels in de winter.
Jubileumboek met foto’s over dieren en planten van het Vechtdal, waarin tevens de geschiedenis en de ontwikkeling van de vereniging is belicht.
Afb.: Harry Woertink
Zie voor meer afbeeldingen het album “Vereniging voor Natuur en Milieu ‘De Vechtstreek’”
Halt
Het was de natuurliefhebbers opgevallen dat door gebruik van gif in de landbouw er steeds minder (weide)vogels waren. Dat moest een halt toegeroepen worden. Ze gingen dan ook met de boeren in gesprek. Ook werd de boeren gevraag geen toestemming mee te geven voor het zoeken van kievitseieren. In de bossen van Ommen werden honderden nestkastjes opgehangen en aan jagers werd gevraagd om roofvogelnesten te sparen. Op 19 september 1967 werd De Vechtstreek opgericht met achtereenvolgens als voorzitters tot 1984 Arp Kruithof, François Haverschmidt en Bram Ruiter. Het eerste succesvolle offensief van De Vechtstreek als bezwaarmaker met de natuur als inzet was de komst van een militairoefenterrein op de grens van Ommen en Dedemsvaart.
Frans van Elburg heeft veel voor De Vechtstreek betekent. Na zijn overlijden werd ter nagedachtenis aan hem en zijn inzet voor de natuur, met name voor vogels in juni 1978 een bank met zijn naam erop geplaatst in het Laar: de “Frans-van-Elburg-bank”. Onder het voorzitterschap van Bram Ruiter van 1974 tot 1984 kwam het ledenaantal boven de 400 uit. In het oud pandje aan de Burggraven had de vereniging een eigen onderkomen die werd gebruikt als start voor excursies.
Natuur en Milieu De Vechtstreek
Hield de vereniging zich in het beginjaren alleen bezig met de bescherming van vogels. Vanaf 1992 koos de vereniging Vogelbescherming De Vechtstreek voor een organisatie met bredere doelstellingen. De naam van de vereniging werd dan ook gewijzigd in “Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek”.
Na een halve eeuw zetten de circa 300 leden, vrijwilligers en bestuur van de vereniging zich nog steeds in voor het behoud van natuur, landschap en milieu in het Vechtdal en in het bijzonder in Ommen. De vereniging heeft diverse actieve werkgroepen en praat mee in diverse overlegsituaties van overheden en maatschappelijke en komt met concrete voorstellen. De Vechtstreek organiseert lezingen, excursies en cursussen. Leden van de vereniging zijn actief om natuurkwaliteiten te behouden en verder te verbeteren. Een sprekend voorbeeld is het Varsenerveld waar de leden letterlijk en figuurlijk de handen uit de mouwen steken om het gebied aan de noordwestkant van Ommen tot een waardevol natuurgebied te maken. Ook is in de Ommermars langs de Vecht een nieuw project gestart om de jeugd dichter bij de natuur te brengen. Verder is een samenwerking aangegaan met de Kinderboerderij in het Laar waar op initiatief van De Vechtstreek een vlindertuin is aangelegd.
Raad van State
In de vijftig jaar van haar bestaan heeft de vereniging tot twee maal toe zich tot de Raad van State moeten wenden tegen ruimtelijke ordeningsprocedures die volgens de vereniging tegen de natuur zouden indruisen. Dat was in 1990 de aanleg van een golfbaan in Hogengraven en in 2014 de bouw van zorgappartementen aan de Beerzerweg. Ondanks dat door De Vechtstreek alles uit de kast werd gehaald om een streep door deze plannen te krijgen is ze dat niet gelukt. Ter gelegenheid van het 50 jaar bestaan organiseerde De Vechtstreek vrijdagavond 22 september 2017 voor haar leden een druk bezochte jubileumbijeenkomst in de Carrousel met optredens van cabaretier Hans Dorrestein en pianist en tevens Vechtstreek-lid Henk Ruiter. Ook is een mooi jubileumboek uitgegeven met foto’s over dieren en planten van het Vechtdal, waarin tevens de geschiedenis en de ontwikkeling van de vereniging is belicht.
Bron: Harry Woertink – 23 september 2017