11 april Bevrijdingsdag van Ommen – Documentaire geschiedenis kamp Erika

OMMEN – Na een bezetting van vijf jaar door de Duitsers wordt Ommen 11 april 1945 bevrijd. De bevrijdingstocht door het Canadese leger komt uit zuidelijke richting.

 De Bevrijding van Ommen op 11 april 1945.
Foto: OudOmmen
Zie voor meer afbeeldingen het album “Bevrijding van Ommen” en diverse albums onder “2e Wereldoorlog”.

Al eerder zijn Vriezenveen en Nijverdal bevrijd. Op 6 april 1945 passeren de soldaten van de Manitoba Dragoons de grens tussen Den Ham en Ommen bij de Groene Jager. De brug over de Regge in de buurtschap Nieuwebrug is opgeblazen en Eerde wordt bereikt via de brug over de Regge in Archem, die door de Duitsers vergeten is. Terwijl de bevrijding voor Ommen in zicht is sneuvelen twee Canadese soldaten. Op 6 april 1945 worden luitenant George Thomas Wilson en trooper Gerald Wilfred Soanes door een vijandelijke Panzerfaust dodelijk getroffen terwijl ze met hun Staghound – een gepantserde verkenningswagen – op de Stationsweg in Ommen polshoogte komen nemen. Beiden maken deel uit van de XII Manitoba Dragoons. Dit Canadese Cavalerie Verkennings Regiment, was in velen delen van het vasteland van Europa zeer actief.

Om de Duitsers verder te verjagen wordt op 10 april 1945 tussen Lemele en Archem het geschut van het Canadese leger op Ommen gericht. Een batterijgeschut van de artillerie zorgt voor een oorverdovend lawaai en enorme beschieting. Verzet is er niet meer want het Duitse leger is al op de vlucht geslagen. Vervolgens trekt de hoofdmacht van het Canadese leger de “Black Watch” richting Ommen. Een bulldozer en tanks trekken mee op. De eerste om opgeblazen bomen op te ruimen en de tanks om zonodig vuursteun te geven. Door de geringe schade aan de Vechtbrug kost het vervolgens de Canadese patrouille weinig moeite om Ommen binnen te komen. Het is nog vroeg in de morgen als op 11 april 1945 als eerste de stad Ommen veilig en vrij van de vijand wordt verklaard. De andere compagnieën trekken ook meteen de brug over en slaan links af om de linker flank van de opmars naar het noorden te dekken en nemen positie in de buurtschap Varsen. Na vijf jaar onderdrukking wordt door de Ommenaren voor het eerst weer de Nederlandse driekleur voor de dag gehaald en wapperen op het gemeentehuis en bij andere gebouwen: Ommen is bevrijd!

Kamp Erika
Het Duitse gevangenkamp Erika op de Besthemenerberg is met de steeds verder oprukkende Canadese troepen in het vooruitzicht al op 5 april 1945 ontruimd. De gevangenen zouden worden overgebracht naar kamp Westerbork. Onderweg zagen heel wat mannen kans weg te komen. Over kamp Erika is onlangs een documentaire gemaakt door Martijn Tel en Martijn Kool, studenten van de Guido de Bres uit Amersfoort. Wat gebeurde er in dit kamp? Hoe kan het dat er zoveel mishandelingen hebben plaatsgevonden? En hoe kan het dat wij er nu zo weinig over weten? De documentaire probeert inzicht geven in de gruwelijkheden die er in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. De documentaire is te vinden op: https://youtu.be/OqzeFng-bNk

Bron: Harry Woertink – 4 april 2017

Een gedachte over “11 april Bevrijdingsdag van Ommen – Documentaire geschiedenis kamp Erika

  1. Beste Harry,
    Je raakt weer een gevoelig snaar bij mij aan. Ik heb die beschieting volledig mee gemaakt en vond dat toen als tienjarige verschrikkelijk. Wij woonden toen in de wolfskuil en de Canadezen soldaten en dhr. Mooieboer, toen wonende aan het begin van de Wolfskuil, hebben ons op 11 april uit onze ondergrondse zelf gemaakte kelder gehaald. Reeds in tekening terug te vinden in mijn 9 belevenissen uit de 2e WO.
    Ook die door een pantzervuist geraakte Staghound heb ik met eigen ogen aanschouwd en had toen ook direct vernomen dat er doden bij gevallen waren.
    Volgens mijn gegevens waren er toen 4 mensen in de wagen aanwezig. 1 van de overgebleven wagens heeft toen het oude restaurant van Paping in de hens geschoten. Hoewel ik mij nauwelijks kan voorstellen dat er 4 man in zo’n wagen konden plaats nemen. Verder weet ik inderdaad dat de stationsweg toen bezaaid lag met omgelegde bomen als versperring voor de Canadese troepen.
    Op de Hammerweg lag toen een dode Duitser in zo’n 1 mans put die overal langs de weg waren gegraven. en ook hadden de Duitsers van die grote inhammen gemaakt waar zij met een compleet voertuig konden schuilen voor luchtaanvallen, die vaak voorkwamen. Trouwens die Duitser wilde zich overgeven, maar die 2e overgebleven Staghound kon geen gevangenen meenemen en die schijnen die Duitser doodgeschoten te hebben. Althans dat was de lezing zoals die tot mij kwam. En die kapotgeschoten Staghound stond praktisch precies voor de toenmalige bakker Hengelaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s