Museumweek – 4 t/m 9 april – de Slag bij Ane – het pronkstuk van het tinnen figuren museum

Meer dan 400 musea in Nederland kozen onder het motto /ons echte goud\ voor deze museumweek een gouden pronkstuk uit hun collectie.

Het pronkstuk dat het Nationaal Tinnen Figuren Museum in de schijnwerpers zet, is: de diorama’s van de ‘Slag bij Ane, 28 juli 1227’.
Afb.: Nationaal Tinnen Figuren Museum
Zie voor meer afbeeldingen het album “Nationaal Tinnen Figuren Museum”.

Anders dan de overbekende Guldensporenslag in Kortrijk bracht de Slag bij Ane het nooit tot wereldgeschiedenis. In omvang deed de bijna een eeuw oudere Slag bij Ane niet onder voor die in Kortrijk. In beide veldslagen versloegen burgers een overmachtig ridderleger. Het verschil? In Ane werden vijfhonderd edelen met hun manschappen vernietigend verslagen door een boerenleger. In Ane was de tegenstander bisschop van Utrecht, in Kortrijk was dat koning Filips IV van Frankrijk.
En een koning maakt het verschil.

Toch verdient de Slag bij Ane een veel grotere bekendheid. Het verhaal van de veldslag is opgetekend door de 35ste bisschop van Utrecht, heer Wilbrand van Oldenburg, de opvolger van de gesneuvelde bisschop Otto I van Utrecht.

Op 30 oktober 1231 zaten in de aan Sint Walburga gewijde kerk in Groningen heer Wilbrand van Oldenburg en een groot aantal vroede, geloofwaardige, met een rijk geheugen begaafde, bejaarde mannen. Terwijl het licht van walmende toortsen weerkaatste in het vergulde beslag van de reliekschrijn met het gebeente van de heilige Walburga, stelden zij samen de oudste ons bekende kroniek over Groningen, Drenthe en Coevorden op. Aan de hand van deze kroniek, die zich nu in het Utrechts Archief bevindt, liet het Nationaal Tinnen Figuren Museum vier schitterende diorama’s maken. Deze stellen iedereen in staat om zich een levenecht beeld te vormen van wat er op en om die hete zomerdag in 1227 gebeurde.

Ondanks de klinkende overwinning van de boeren, onder leiding van Rudolf van Coevorden, zal hierna de macht in Nederland zich steeds verder concentreren. Een proces dat met het toenemen van kennis en communicatiemiddelen blijft voortgaan.

Bron: Nationaal Tinnen Figuren Museum – 23 maart 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s