Lezing over Amoene van Haersolte, de eerste P.C. Hooft-prijswinnaar

In 1947 won Amoene barones Van Haersolte, als eerste, de P.C. Hooft-prijs met haar, in Zwolle spelende, boek, Sophia in de Koestraat.

Maar al in 1927 debuteerde ze met de fijnzinnige novelle De Laatsten. Dit debuut is zelfs antiquarisch niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is er nu een tweede druk verschenen. In 1916 trouwde Amoene van Holthe tot Echten met de Zwolse baron Van Haersolte. Vanwege ziekte verhuisde het echtpaar in 1930 naar Dalfsen, naar Huize Gerner, nu bekend als De Barones. Overijssel, en ook Dalfsen, was een belangrijke inspiratiebron.

De Laatsten is een novelle van ongeveer vijfenzeventig bladzijden. In dit lange korte verhaal, gesitueerd in Zwolle en omgeving, beschrijft Amoene barones van Haersolte van binnenuit een wereld die voorbij is, de wereld van de adel aan het begin van de vorige eeuw. Ze doet dit in een geheel eigen stijl. De stijl van een adellijke dame. Toch is het boek ook voor de moderne lezer zeer leesbaar. Dat komt omdat haar stijl, weliswaar uit een andere tijd, zeer helder is. Daarnaast schrijft ze filmisch. De lezer ziet de beelden voor zich. Ook schrijft ze geen woord te veel. De lezer moet goed lezen, en ziet dan de emotie tussen de regels. Hij ervaart het verhaal zelf.

Niet alleen literair is De Laatsten interessant. Ook historisch. Het beschrijft van binnenuit de wereld van de adel. De cultuur van de adel doordrenkt het verhaal. Zelfbeheersing die het hoofdpersonage tot in het sterven toont. Maar ook het behouden, beheren van het voorvaderlijk landgoed. Niet voor niets heeft Ileen Montijn De Laatsten als bron gebruikt voor haar boek Hoog Geboren. Voor de historisch geïnteresseerde is het een eigentijdse blik in een voorbije wereld. Op 28 februari 2017 houdt Eugène Westra in De Barones een lezing over deze interessante Dalfser schrijfster.

De Laatsten is te koop bij de Read Shop in Dalfsen, bij De Barones en bij de uitgever ejpwestra@gmail.com. Prijs is € 10.00. (Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek aan te schaffen.) Graag vooraf aanmelden voor de lezing, datum: dinsdag 28 februari, tijd: 19.30 uur, plaats: De Barones/Hotel Haersolte, adres: Gerner Es 5A Dalfsen, entree: 4 euro inclusief koffie en cake, aanmelden: info@debaronesdalfsen.nl.

Bron: Eugène Westra – 27 januari 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s