Carrousel goed voor 25 jaar theater in Ommen

De stichting Theater Carrousel viert dit jaar het 25-jarig bestaan als stichting. In de Carrousel zelf wordt al langer theater opgevoerd. En wel zo lang als Ommen beschikt over het multifunctionele centrum en dat is sinds 1990.

 Het multifunctioneel centrum Carrousel
Foto: Google Maps

De sporthal met de naam De Blokken was er al in 1973 maar kreeg met de komst van het nieuwe centrum een naamswijziging. In 1999 werd een nieuw overdekt zwembad toegevoegd aan het complex. Geopend als sociaal-cultureel centrum met grote zaal, sporthal en bibliotheek vond een groepje Ommenaren dat theater in Ommen niet mocht ontbreken. Met financiële middelen van de gemeente Ommen kwam het theater van de grond. Het culturele leven in Ommen werd flink omhoog gekrikt. Hiervoor werd een enorme inzet geleverd door een groep enthousiastelingen. De eerste voorstellingen konden gegeven worden in 1990 en een echte theaterseizoen startte 1990-1991.

Theater
Aanvankelijk diende de Carrousel uitsluitend voor sociaal-cultureel werk met in de grote zaal uitvoeringen door plaatselijke muziek- en toneelverenigingen. Binnen vijf jaar na de officiële opening vertrok het culturele werk echter uit de Carrousel. Vanaf dat moment werd het idee geopperd de grote zaal te bestemmen tot theater. Het liep prima en Ommen wist de weg te vinden naar het theater. Het werk van een groepje pioniers werd omgezet in een stichting. De Stichting Theaterie en later de Stichting Theater Carrousel heeft de grote zaal in de loop van de jaren weten om te toveren tot een gezellig theater met 263 zitplaatsen aan de Van Reeuwijkstraat 5 in Ommen.

Oprichting
De oprichting van Stichting Theaterie in 1992 was eigenlijk een voortzetting van de toenmalige culturele commissie van de gemeente Ommen. Behalve theater theater-, muziek- en filmvoorstellingen werden ook exposities georganiseerd in de kunstgalerij van de Carrousel. Dit alles altijd gesteund door subsidie van de gemeente en een groot aantal sponsors. Voor dit initiatief werd Theaterie al in het eerste jaar van hun bestaan onderscheiden met de Cultuurprijs van De Darde Klokke.

Eerste lustrum
De stichting Theaterie vierde in het seizoen 1996/97 het eerste lustrum van hun theaterprogramma. Maar liefst 23 topvoorstellingen stonden dat seizoen op het podium van de Carrousel met ook kindervoorstellingen en films. Het theaterprogramma werd in een boekje bezorgd in Ommen en zeven omliggende gemeenten. Klinkende namen uit die tijd waren: Jos Brink, Youp van ‘t Hek, Liesbeth List en Wieteke van Dort. Voorafgaande aan een voorstelling werd cabaretier Bert Visscher destijds door het toenmalige bestuur aan de hand meegenomen richting gemeentehuis om tijdens een vergadering van de gemeenteraad over de gemeentelijke begroting te pleiten voor meer subsidie voor het Ommer theater.

Tribune
Ondanks dat elk seizoen het theaterprogramma prima rond kwam, was het met de gemeentelijke subsidie telkens tobben. Vooral ook omdat het Theaterie-bestuur professionalisering van het theater voor ogen stond. Vanaf 1997 werd samengewerkt met de Kunstkring Ommen, verantwoordelijk voor klassieke muziekconcerten. Flinke stap vooruit was de komst in 1998 van een uitschuifbare en oplopende zaalvloer met stoelen, mogelijk gemaakt door woningbouwvereniging De Veste. De tribune verving niet alleen de harde en krakende stoelen in de grote zaal van de Carrousel maar zorgde ook voor hele comfortabele theaterzetels én voor een beter zich op het podium. De kwaliteit van de zaal werd ook nog eens verhoogd met meer technische voorzieningen in de vorm van uitgebreide lichtapparatuur en een nieuwe filmprojector. Bijkomend voordeel was bovendien dat de huurders van De Veste dankzij een sponsorovereenkomst voordelig naar een theatervoorstelling konden. Meer mensen naar het theater betekende toen ook meer voorstellingen. De dienstverlening kon verbeterd worden met de inzet van een beroepskracht.

Van theaterie naar theater
In 2001 werd de locatienaam Theaterie gewijzigd in Theater Carrousel. Tussen de grotere theaters weet theater De Carrousel zich aardig staande te houden. Ondanks dat Ommen over een relatief klein theater beschikt komen toch artiesten van naam graag naar de Vechtstad. Het kleinschalige wordt door de meeste artiesten als zeer prettig ervaren. Als klein theater wordt creatief gewerkt en sterke punten uitgebouwd. De viering van het derde lustrum was in 2006 en werd een zeer speciaal programma-aanbod van podiumkunsten samengesteld. Zo werd het theaterseizoen geopend met een theatershow van Ivo Niehe en was er een volle zaal met de cabaretiers Veldhuis en Kemper en The Beatles Revival. Ook stond op het programma onder meer Freek de Jonge, Youp van ’t Hek, Kees van Kooten, Margriet Eshuis, Boer’n Leu, Henk Ruiter met een kindermusical en het Ommer Mannenkoor met een winterconcert. In 2008 werd de Carrousel ingrijpend vernieuwd. Ook kreeg de theaterzaal een flinke opknapbeurt. De tribune werd vastgezet en kwam een extra uitgang terwijl de zaal werd voorzien van airco. Eerder was al de foyer helemaal gerenoveerd.

Bron: Harry Woertink – 8 februari 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s