Bernard Kobes over gemeentelijke herindeling: Lezing donderdag 29 september 20.00 uur

OMMEN – Het Streekmuseum in Ommen organiseert de komende maanden weer een aantal lezingen. De eerste is op donderdag 29 september met oud-burgemeester Bernard Kobes.

 Met een olifant wordt de bus met de Tweede Kamerleden op de Markt in Ommen tegenhouden om het protest tegen de herindeling aan te horen. De leden van het burgercomité “Ommen zelfstandig en uniek” begeleiden de stoet.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “Ommen zelfstandig en uniek“.

De lezing begint om 20.00 uur. De entree is vier euro persoon inclusief koffie in de pauze. Om een thema-avond te bezoeken is opgave vooraf nodig. Reserveringen via email: info@museum-ommen of telefonisch: 0529-453487.

Bernard Kobes werd op 1 februari 1998 benoemd tot burgemeester van Ommen. De gemeente Ommen is dan al in de strijd gewikkeld van de herindeling. Niets is Bernard Kobes te gek om Ommen als zelfstandige gemeente voort te laten bestaan. Hij leeft ervoor. Diverse bezoeken brengt hij aan politiek Den Haag. En niet zonder succes. Ommen weet dankzij Kobes haar zelfstandigheid te behouden.

Op 19 november 1999 werden in Ommen de leden van de Vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden ontvangen. Het gezelschap werd ontvangen met een olifant, die de bus de weg wees. De olifant stond symbool voor de boodschap: ‘Een mammoetgemeente, dat nooit.’ Voor de Kamerleden was er koffie en koek en ook een schattige knuffelolifant, zodat ze nog eens aan Ommen denken. Een geniale zet. Dan komt er een Kamerlid bij Kobes en die zegt: “Burgemeester, ik heb twee kleinkinderen. Mag ik twee van die olifanten van u?”. Kobes antwoordt vervolgens: “Als u goed stemt, twee, drie, vier u zegt het maar.” Dezelfde middag trok Ommen massaal naar Zwolle naar een openbare hoorzitting in de Buitensociëteit.

Met drie volle bussen gaat Ommen op woensdag 23 februari 2000 naar het Haagse Binnenhof. Beladen met spandoeken, want de stemming is nog steeds strijdlustig. Als het wijzigingsvoorstel de volgende dag in stemming wordt gebracht, wordt het met 91 tegen 59 stemmen aangenomen. De zelfstandigheid van Ommen is gered. Het lobbywerk van Kobes is succesvol. Ommen blijft zelfstandig (en uniek). De inzet en wijze waarop Kobes de belangen van de gemeente Ommen in de herindelingsprocedure heeft gediend wordt nog steeds levend in herinnering gehouden met de naamgeving van het park gelegen tussen De Stadshaghen en de Carrousel, die de naam kreeg “Burgemeester L.B. Kobes Park”. Helaas voor Ommen verliet (waarnemend) burgemeester Kobes in hetzelfde jaar Ommen om in Wierden burgemeester te worden.

De volgende lezingen in het Streekmuseum aan Den Oordt 7 zijn op donderdag 20 oktober met oude films over Ommen en op dinsdag 7 maart 2017 over de geschiedenis van Landgoed Eerde. En tot slot op dinsdag 11 april 2017 met Gerko Warner over de Joodse medeburgers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Gezien de grote belangstelling voor deze avonden is tijdige opgave gewenst.

Bron: Harry Woertink – 18 september 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s